top of page

Potloden paradijs: top 10 review van de beste kleurpotloden

Kleurpotloden. Ik HOU ervan. Maar die liefde heeft ook een dilemma. Er zijn zoveel verschillende soorten en merken te krijgen, waar moet je nou je zakgeld aan besteden?! Ik heb al veel verschillende merken getest en besloot de afgelopen maanden als een echte nerd nog eens systematisch in alle potloden te duiken. Zo was ik extra goed voorbereid op de nieuwe cursus Colorful Pencil Portraits die ik net heb gelanceerd! Ik maakte een top 10 van merken die ik persoonlijk aanraad en geef je antwoord op de vraag: ‘Welk potlood is mijn favoriet’?Oké oké, ik begin toch nog even met een disclaimer. Wat jij uiteindelijk aanschaft, hangt ook af van jouw persoonlijke voorkeur én van je budget. ‘Wax-based’ potloden zijn vaak bijvoorbeeld een stukje zachter dan ‘oil-based’ potloden. En goedkopere potloden uit de ‘hobby / leuk voor kinderen’ categorie heb ik maar weinig getest, omdat deze vaak een stuk minder pigment en kwaliteit hebben. De potloden uit deze blog vallen daarom eerder in de ‘student’ en ‘artist’ categorie qua kwaliteit.


Mijn advies in deze blog is verdeeld in 3 categorieën: 1. Fijne potloden voor een fijne prijs 2. Lekkere score in het midden

3. Mijn persoonlijke favorieten! Ik heb geen prijzen vermeld in deze blog omdat die nogal kunnen wisselen. Wel heb ik linkjes toegevoegd waar de potloden te koop zijn. Ik koop zelf het liefst bij de kleinere ondernemers, maar slimme tip: rond de feestdagen heeft Bol.com de hobby artikelen vaak flink in de aanbieding.


Nienke-nerd, hoe heb je deze test aangepakt?

Stap 1: al-tijd swatchen. Waarom? Je krijgt dan gelijk een goede eerste indruk van een potlodenset! Net zoals je bij een date iemand in het echt wilt zien en niet alleen op een Tinder foto ;-) In het geval van een potlood: hoe is de kleurafgifte, is de punt lekker creamy of juist harder, breekt het potlood snel, etc? Omdat ik van sommige potloden een kleinere set had, heb ik voor de vergelijking uiteindelijk de meest voorkomende kleuren (geel, oranje, rood, paars, groen, blauw, etc) naast elkaar getest.


Stap 2: blenden! Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, kun je met bijna elk potlood de kleuren wel in elkaar laten overlopen. Maar kleuren die echt mooi en makkelijk blenden? Dat lukt zeker niet bij elk merk. Ik testte ik dit met 3 verschillende kleurencombinaties.

Stap 3: layeren. Oftewel: hoeveel laagjes kun je over elkaar zetten? Bij sommige potloden krijg je veel sneller een gladde bovenlaag waar niks meer overheen kan. Andere potloden kun je laagje op laagje blijven geven.


Stap 4: zwart papier. Als laatste testte ik hoe de potloden het deden op zwart papier. Daar zie je echt welke kleuren nog overeind blijven en welke kleuren dan echt wegvallen. Spoiler alert: Posca, Holbein en Luminance wonnen deze test glansrijk.


Na dit wetenschappelijk onderbouwde experiment (nou ja, bijna dan ;) heb ik van elk potlood mijn mening op papier gezet. Dus pak een kop thee, hier begint mijn top 10 dan eindelijk!Categorie 1: Fijne potloden voor een fijne prijs


Bruynzeel Design Colour (wax based)

Leuk weetje: ik kocht deze set ooit als eerste ‘serieuze’ potloden set toen ik weer wilde gaan tekenen als hobby. Little did I know….zo’n 10 jaar later gaf ik namens Bruynzeel en Sakura demonstraties op de Creative World beurs in Frankfurt!


De Bruynzeel Design potloden vind ik leuke potloden voor beginners of kleurfans met een wat kleiner budget, die wel graag voor wat betere potloden gaan. De verpakking scoort voor mij ook zeker punten: een stevige doos met laatjes waar elk potlood in een eigen vakje ligt. Ik hou ervan! Doordat de potloden een redelijk harde punt hebben, kun je er goed details mee tekenen.


+ Betaalbaar, mooie verpakking, breekt niet snel

- Niet de beste layering en blending, niet los verkrijgbaar


Bruynzeel Design 48 set, ook verkrijgbaar in 12 en 24 stuksWinsor & Newton studio collection (wax based)

Echt zo’n merk wat ik altijd aanraad als mensen vragen naar goeie kwaliteit, maar niet té dure potloden. Ik vind deze persoonlijk lekkerder werken dan de Bruynzeel potloden, omdat ze iets zachter zijn en ook beter blenden. Een uitgebreide blog die ik over deze potloden schreef, vind je hier.


+ Mooie kleuren, prima blending

- Potloden zijn niet los te vervangen


Winsor & Newton Studio Collection, verkrijgbaar in diverse setsArteza Expert (wax based)

Arteza is een merk dat in Nederland volgens mij alleen via Amazon verkrijgbaar is, de laatste jaren zie ik het merk steeds vaker voorbij komen bij illustratoren op YouTube. Ook dit zijn weer betaalbare art supplies met een prima ‘student grade’ kwaliteit.

De potloden zijn weer een stukje zachter dan die van Winsor & Newton, wat ik op zich voor kleuren en blenden fijn vind werken. Nadeel? Sommige potloden breken erg snel. Zelfs met m’n favoriete puntenslijper had ik punten die maar bleven breken. In de kleinste set die ze hebben (48 stuks) mis ik ook wel wat lichtere / zachtere kleuren, in de grootste set van 120 stuks vind je die wel. Dus hou jij ook van lekkere creamy potloden? Dan is dit wel een leuke betaalbare set om jezelf cadeau te doen. Zelf ben ik ook nog wel benieuwd naar de poloden van het merk Arrtx, ik hoor daar vergelijkbare verhalen over qua kwaliteit en betaalbaarheid.

+ Medium zachte potloden, goeie kleurafgifte

- Potloden breken soms sneller

Arteza colored pencil expert 48 set, ook verkrijgbaar in 72 en 120 stuksCategorie 2: Lekkere score in het midden


Prismacolor Premier (wax based) Dit is een lastige in deze Nederlandse blog. Prismacolor potloden zijn namelijk voor veel buitenlandse illustratoren een absolute favoriet, als betaalbaarder alternatief voor o.a. Faber Castell Polychromos. Maar in Nederland zijn de Prismacolor potloden nog steeds niet echt betaalbaar te krijgen. Ter vergelijk: op Amazon.nl kost een 48 set 110 euro, op het Amerikaanse Amazon.com is deze set rond de 50 dollar. Ruim de helft goedkoper dus! Maar als je vanuit Amerika bestelt, dan zit je in Nederland nog met verzendkosten, btw en soms extra inklaringskosten.

Ik testte als eerste een setje van 12 stuks, en ja, ik snap helemaal waarom iedereen hier enthousiast over is. Alles is lekker aan dit potlood. De kleurafgifte is top, layeren en blenden gaat heel makkelijk. Wel lees ik online dat ook deze potloden vaker last hebben van een brekende punt, ik heb daar nog niet echt last van gehad tot nu toe. En het leuk is? Na het verschijnen van deze blog was iemand zo lief om een set mee te laten nemen door een vriendin uit Amerika. Op die manier kon ik de set toch betaalbaar aanschaffen! Dus als je ergens in het buitenland deze potloden voor een goeie prijs tegenkomt of iemand kan 'em voor je meenemen? Gelijk doen!


+ Heerlijke potloden voor kleuren, blenden en layeren

- Potloden schijnen sneller te breken, in Nederland een hoge prijs


Prismacolor Premier colored pencils, verkrijgbaar in veel verschillende sets


Tombow Irojiten (wax based) Ik schreef eerder al een uitgebreide blog over deze prachtige sets van Tombow. De potloden hebben voor wax based potloden best een harde punt, waardoor dit een fijn potlood is als je meer gedetailleerd werkt of minder vaak je potlood wil slijpen.


De Tombow Irojiten scoren voor mij absoluut hoog met hun mooie verpakking en bijzondere kleuren (van mooi pastel tot muted winterkleuren tot neon). Sinds kort zijn ze ook los verkrijgbaar, dus perfect om een aantal kleuren te proberen of je bestaande potloden verzameling met originele kleuren aan te vullen! Ik had Tombow graag een plekje in mijn favorieten gegund, maar vanwege de lichtere kleurafgifte redden de Irojiten potloden dat voor mij helaas niet.


+ Erg mooie sets qua verpakking, originele kleurkeuzes, stevige punt

- Lichtere kleurafgifte

Tombow Irojiten Kleurpotloden, ook los verkrijgbaar


Derwent Lightfast (oil based)

Dit is een toevoeging in de categorie: het is persoonlijke smaak. Eerder probeerde ik al eens een paar losse Derwent Procolour en Coloursoft potloden. Voor deze blog leende ik de 72 Derwent Lightfast set van collega Anne van Gouden Lijntjes.

Zij is erg blij met de set en ik ken meer illustratoren die groot fan zijn van Derwent. Maar op één of andere manier ben ik nog niet helemaal overtuigd. Het zijn absoluut hele goede, stevige oil based potloden van professionele kwaliteit mét een hoge lightfastness rating. Maar persoonlijk ik vind ze niet zo lekker kleuren als bijvoorbeeld de Polychromos potloden - en die zijn zelfs wat goedkoper. Online las ik ergens dat deze Derwent potloden een “...beetje stroperige kleurafgifte” hebben en toen dacht ik: dat is het! Het voelt inderdaad wat stroperig, wat trekkerig (bij gebrek aan een beter woord) qua flow op papier.


Nu kreeg ik recent een set van de Derwent Chromaflow potloden. Deze zijn wat zachter en meer creamy. Mijn eerste indruk daarvan? Lekker! En Derwent heeft nog veel meer verschillende soorten potloden in hun assortiment. Het gaat dus zeker niet om het merk, maar om de specifieke kenmerken van een bepaald type potlood waardoor je er wel of niet verliefd op wordt. Misschien denk je er dus heel anders over als je de Lightfast probeert en zijn dat juist de potloden voor jou!


+ Stevige oil based professionele potloden mét een hoge lightfastness rating

- Persoonlijke smaak: minder lekkere tekenflow dan bijvoorbeeld de Chromaflow


Derwent Lightfast potloden, los en in sets verkrijgbaar


Holbein Artists’ Colored Pencils (oil based)

Oh la la, Holbein potloden. Oh zo fijn, maar daarmee komt helaas ook wel het bijbehorende prijskaartje: dit zijn de duurste potloden die ik persoonlijk heb (3,95 per stuk). Maar daarmee krijg je wel heerlijke creamy oil based potloden met geweldige pigmenten en lichtechtheid. En vooral op zwart papier is dit één van de best scorende merken. Holbein potloden zijn net een tikje zachter dan de Polychromos om mee te werken. Als ik niet al de volledige set van Polychromos had, zou ik misschien wel sparen voor die van Holbein. Voor nu houd ik het bij hun set met pastel kleuren. Meer weten? Ik schreef een blog over de pastel set.


+ Hoge kwaliteit potloden met prachtige kleuren

- De prijs doet een beetje pijn aan je bankrekening


Holbein colored pencils, diverse sets en los verkrijgbaarCategorie 3: mijn persoonlijke favorieten


Faber Castell Polychromos (oil based) De Polychromos potloden zijn al een paar jaar één van mijn favorieten. Niet voor niets vroeg ik de grote set van 120 kleuren tweeënhalf jaar geleden voor mijn verjaardag! Ik schreef er toen al een uitgebreide blog over, maar bij deze de korte samenvatting voor de snelle lezers:

Het zijn gewoon heerlijke potloden. Je kunt er zowel goed details mee tekenen, maar ze zijn ook nog zacht genoeg om lekker te blenden en layeren. De kleurafgifte is top en de kleur van het potlood komt goed overeen met de kleur die je op papier zet. Fijn als je niet elke keer eerst je swatches hoeft te raadplegen als je een kleur zoekt! Op elk potlood vind je aan de hand van sterretjes de mate van lichtechtheid én de potloden zijn ook los verkrijgbaar. Eén en al pluspunten dus. Ook fijn: bij veel potloden heb je vaak residu, kleine korreltjes die van het potlood afkomen bij het kleuren. Bij de Polychromos gebeurt dit veel minder en werk je dus veel ‘schoner’. Los kosten de potloden ongeveer €1,95. Een stuk goedkoper dan Holbein of Luminance dus.


Het enige nadeel wat ik kon bedenken, was het feit dat ik soms de écht lichte tinten mis bij Polychromos. Ik heb dat opgelost door de Holbein Pastel set te kopen ;-), maar als Faber-Castell het assortiment zou uitbreiden met meer zachte tinten zoals vergrijsde kleuren en pastel, dan zou ik echt helemaal blij zijn.


+ Op elk vlak hele fijne, mooie, professionele potloden

- Ik zou nog wel iets meer lichte tinten in het assortiment willen

Faber-Castell Polychromos, diverse sets en los verkrijgbaar


Posca (wax & oil mix)

Posca potloden? Jazeker! Dit merk, wat bekend staat om de verf markers, heeft al een tijdje potloden én dunne wax pastels op de markt. Ze zijn bij veel mensen nog onbekend, wat echt zonde is. Ik kreeg er een aantal van Posca om te proberen en kocht daarna zelf direct de volledige set met 36 kleuren. De potloden zijn een mix van wax & oil en zitten qua hard/zachtheid richting de zachte Luminance potloden (die hierna aan de beurt zijn). Super goeie kleurafgifte, lekker creamy, blenden en layeren gaat top. Ik ben FAN!

Nadelen? De grootste set heeft dus ‘maar’ 36 kleuren. Heb je per se meer kleuren nodig? Theoretisch gezien niet, je kan de kleuren ook met elkaar mengen. Maar dat kost meer tijd en ik word toch altijd als een kind zo blij van een set met veel verschillende kleuren.


De potloden schijnen door de samenstelling trouwens ook op andere ondergronden goed te werken zoals hout, glas, etc. (heb ik zelf nog niet getest, want: paperlover). Verder ook handig: de kleurnummers zijn dezelfde als op de Posca markers, dus je kunt ze goed combineren!


+ Heerlijke potloden, heel goed met andere materialen te combineren

- Slecht 36 kleuren beschikbaar


Posca Pencils, los en in sets verkrijgbaar


Caran d’Ache Luminance (wax based)

De allerzachtste potloden die ik heb en wat mij betreft a league of their own! Luminance zitten bijna tussen potloden en pastelkrijt in. Het zijn wel echt kleurpotloden, maar hoe meer laagjes en druk je geeft, hoe meer de potloden blenden.

Door de samenstelling zijn de potloden ook goed te gebruiken over andere materialen, zoals op gouache en aquarel. Afgelopen jaar deed ik mezelf de nieuwste 100 kleuren set cadeau en oef, wat een fijne verzameling. Van zachte pastelkleuren tot mooie huidskleuren tot volle heldere kleuren. Die kleuren hebben ook nog eens een hoge lightfastness rating, oftewel: de meeste kleuren blijven hun kleur behouden bij langdurige blootstelling aan licht.


Ook deze potloden zijn een kleine aanslag op je zakgeld (losse verkoop +/- €3,75), maar voor mij een absoluut feestje om mee te werken! Ze zijn ook los verkrijgbaar, dus een aanrader om eens te beginnen met een aantal kleuren. Disclaimer: de auteur van deze blog kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor een mogelijke verzamelwoede ;-)


+ Unieke, zachte, professionele potloden met lichtechte kleuren

- Niet goedkoop, een echte investering

Caran d’Ache Luminance, diverse sets en los verkrijgbaar


Extra tip: Pilot Color Eno Een allerlaatste eervolle vermelding voor mijn favoriete vulpotloden. In kleur, gumbaar én navulbaar. Ik heb de Pilot Color Eno in alle beschikbare kleuren en gebruik deze om mijn schetsen mee te maken. Zo krijg je niet de grauwe onderlaag van grafiet onder je tekeningen. Maar als je ze dan toch in alle kleuren hebt, kun je er ook zeker volledige illustraties mee maken!


Pilot Color Eno, per stuk én met navullingen
Blijven die mooie potloden in de la liggen? Doe mee met een online cursus!

Ken je dit? Je koopt zo’n mooie set potloden en bent van plan nu echt vaker te gaan tekenen. Maar na een paar enthousiaste weken blijven ze toch nét te vaak in de la liggen. Trust me: been there, done that.

Tegenwoordig heb ik dat probleem niet meer: vooral het tekenen van mensen is écht mijn nieuwe verslaving/passie/obsessie geworden.


Daarom heb ik een nieuwe cursus gemaakt die helemaal gaat over maken van kleurrijke portretten…met kleurpotloden! In de online cursus Colorful Pencil Portraits leer je verschillende technieken, zodat jij je eigen stijl kan ontdekken. En denk jij dat je geen mensen kan tekenen? Ik ga je dat leren! Er doen al meer dan 100 mensen mee, ga jij ook leren om deze kleurrijke portretten te tekenen?

PS Nieuwe potloden kopen?

De meeste links in deze blog zijn affiliates van mijn favoriete zelfstandige webshops, zoals Splendith.nl en hobbyshop-online.nl. Shop je bij Be Creatieve Shop? Met de code 'NienkeVletter' krijg je 5% korting bij het afrekenen!


Ga je producten aanschaffen, dan help je mij heel erg door je bestelling via de links of met de code te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Hiermee kan ik weer nieuwe materialen aanschaffen om te testen en mijn kennis met jullie te delen! Dank je wel alvast.10.011 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page