top of page

Review Faber-Castell Polychromos kleurpotloden: pak je verlanglijstje er maar bij!

Dit jaar stonden de Faber-Castell Polychromos potloden op mijn verlanglijstje. Mijn familie vroeg zich af of ik echt nóg meer potloden nodig had. Maar iets nodig hebben of iets willen is natuurlijk net iets anders ;) Gelukkig snapt mijn 10-jarige nichtje mijn liefde voor mooie materialen en kreeg ik inderdaad de set met 120 potloden op mijn verjaardag! In deze review vertel ik je alle ins en outs van deze set.


Hoe zit het met de kwaliteit? Over het algemeen kun je tekenmaterialen in 3 categorieën indelen: hobby-, student- en kunstenaarskwaliteit. De hobby categorie is hartstikke leuk voor je kinderen, of als je net begint met tekenen en eerst wil testen welk materiaal je fijn vindt. Student materialen zijn vaak fijn voor de serieuze hobbyisten en kunstenaars die wel goede kwaliteit willen, maar ook een beetje op hun budget willen letten. Materialen uit de kunstenaars-categorie hebben de beste pigmenten en daardoor de hoogste kwaliteit. Daar hangt vaak ook wel een prijskaartje aan.

Faber-Castell Polychromos potloden vallen in de laatste categorie. Dit zijn echt hoge kwaliteit potloden. Goeie kleuren, veel pigment, kwalitatief gemaakt en mooi verpakt. Hoewel de potloden zeker niet goedkoop zijn, vind ik ze persoonlijk nog steeds goed betaalbaar. De potloden kosten per stuk 1,50 á 2 euro. Een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de Caran D’ache Luminance á € 3,75 p/stuk of Holbein potloden á €3,95 p/stuk (een review over Holbein vind je hier).


De verpakking Ik koos voor de grootste set met alle beschikbare kleuren. Deze zitten in een stevig blik, waarbij de potloden over 3 lagen verdeeld zijn. Je kunt jezelf ook verwennen met de prachtige houten box die je open kan zetten, zodat je alle potloden direct voor het pakken hebt. Echt heel mooi, maar ook bijna 100 euro duurder. Vond ik dan weer niet de investering waard.

Je kan elke laag van de set er makkelijk uithalen door de greepjes aan de zijkant. Er zit zacht materiaal aan de onderkant, zodat de potloden eronder niet beschadigen. Alle potloden liggen al helemaal op kleur gesorteerd. De nerd in mij wordt hier altijd gierend gelukkig van en ik heb dus mijn hele verjaardag besteed aan het swatchen van de kleuren. Tja, je moet toch wat als je jarig bent tijdens de Corona crisis ;).


Het potlood

Veel potloden zijn gebaseerd op wax. De Faber-Castell Polychromos zijn juist oil-based potloden. Hoewel je vaak leest dat de potloden daardoor iets harder zijn, vind ik de Polychromos juist lekker smooth.

Polychromos zijn iets dikker dan bijvoorbeeld de Tombow Irojiten of de Winsor&Newton Studio Collection, wat ik heel fijn vind. Meer grip, minder kramp in je vingers!


De buitenkant heeft dezelfde kleur als het potlood zelf, wat fijn is als je snel een kleur wilt kiezen. Bij goedkopere merken zit er nog wel eens kleurverschil tussen de kleur op de buitenkant en de daadwerkelijk kleur die het potlood afgeeft, maar bij de Polychromos zijn deze hetzelfde. Weer een pluspunt!

Onderaan het potlood zie je trouwens 1, 2 of 3 sterretjes. Dit geeft aan hoe lichtvast de kleuren zijn; of de kleur snel vervaagt in zonlicht of niet. Bij de Polychromos hebben de meeste potloden 2 of 3 sterren. Met die lichtvastheid zit het ook wel goed dus.


En kleuren ze ook fijn?

Absoluut! Bij lagere kwaliteit potloden moet je soms meerdere lagen geven voor een goeie kleurafgifte, de Polychromos geven gelijk een hele goeie dekking. Meerdere lagen over elkaar is geen probleem en je kunt er goed mee blenden. Ook fijn: bij veel potloden heb je vaak residu, kleine korreltjes die van het potlood afkomen bij het kleuren. Bij de Polychromos gebeurt dit veel minder en werk je dus veel ‘schoner’.

Zijn er ook nog nadelen?

Poeh, bijna niet eigenlijk. Het enige wat ik kan bedenken, zijn de kleuren. Ja, die zijn hartstikke mooi en je hebt heel veel keuze. Maar ook de lichte kleuren vind ik nog steeds redelijk intens. Als Faber-Castell het assortiment zou uitbreiden met meer zachte tinten zoals vergrijsde kleuren en pastel, dan zou ik echt helemaal blij zijn.

Sssst, mijn favoriet.

Als ik eerlijk ben, zijn de Polychromos op dit moment mijn favoriete potloden. Maar ik wil mijn andere potloden geen minderwaardigheidscomplex bezorgen… Dus sssst, niet verder vertellen als er andere potloden in de buurt zijn!


En, staan de Polychromos ondertussen ook op jouw verlanglijstje?

Je kunt de potloden in sets kopen, maar ook per stuk. Zo hou je je set altijd compleet en/of vul je jouw verzameling makkelijk aan met je favoriete kleuren.

Meer reviews? Ben je benieuwd welke materialen er nog meer in mijn verzameling zitten? Leuk, ik schrijf namelijk elke week een nieuwe review! Die van vorige week (over de Tombow Irojiten) vind je hier.


En volg mij al op Instagram? Daar zie je het werk wat ik met deze materialen maak en vind je ook regelmatig leuke winacties!Heb je nog vragen over de Faber-Castell Polychromos? Laat het me weten in de comments!


PS De meeste links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je producten aanschaffen? Dan help je mij heel erg door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Hierdoor kan ik deze blogs blijven schrijven. Shop je bij BeCreativeShop.nl? Gebruik dan de code NienkeVletter, dan krijg jij 5% korting op je materialen! Dank je wel alvast :)

3.083 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page