top of page

De beste merken aquarelverf? Dit is mijn persoonlijke top 5!

Ben je net als ik dol op teken- en schildermaterialen? Dan vind je waarschijnlijk ook véél dingen leuk. Maar er zijn altijd een paar favoriete materialen waar ik elke keer bij terug kom. Eén daarvan is aquarelverf. Er zijn natuurlijk veel merken en ik heb ze zeker nog niet allemaal geprobeerd. Maar in deze blog neem ik je mee op een tour langs een paar van mijn persoonlijke favorieten!Zoals altijd hangt het antwoord op de vraag 'welk merk moet ik kopen' sterk af van je budget en het niveau van degene die ermee gaat schilderen. Is het voor je 3-jarige neefje? Koop dan vooral elk willekeurige setje in de speelgoedwinkel ;-) Wil je een stapje beter, maar ben je (nog) geen professioneel artiest? Dan heb ik ook fijne tips voor je in deze blog. Hoewel ik geen absolute expert ben op het gebied van aquarel, deel ik graag mijn persoonlijke ervaring als zelfbenoemde 'art supplies nerd' met je ;-)


En als je je afvraagt nou de kwaliteit van aquarel bepaalt? In verf van kunstenaarskwaliteit vind je meer pigmenten en minder bindmiddel, waardoor kleuren levendiger zijn (zelfs na mengen) en kleuren een betere lichtechtheid hebben.Perfect voor beginners: Sakura Koi Watercolors

Dit is een van de eerste sets die ik kocht toen ik wat serieuzer werd met mijn creatieve avontuur. Ik vind dat deze sets echt een goeie prijs-kwaliteit verhouding hebben. Sakura valt onder de Royal Talens familie, dus je weet dat het met die kwaliteit wel goed zit.


De Sakura setjes worden geleverd met een zogenaamde 'waterbrush', plus een paar sponsjes in het palet om je penseel mee schoon te maken. De kleuren zijn mooi en helder, hoewel ze een beetje dof kunnen worden bij het mengen. Maar over het algemeen is dit gewoon goede hobby kwaliteit. Ik geloof niet dat de verf lichtecht is, dus houd daar rekening mee. Als je je kunstwerk aan de muur hangt, kan het zijn dat de kleuren na verloop van tijd vervagen.Winsor & Newton aquarelverf

All time favorite: Winsor & Newton Cotman

Inmiddels heb ik meerdere Cotman sets in m'n collectie. De grootste set van 45 kleuren kocht ik jaren geleden als souvenir in een schattig klein tekenwinkeltje in Edinburgh, Schotland. En ik gebruik deze set nog steeds.

Ik heb ook een aantal van hun kleinere pocket sets. Die zijn perfect voor urban sketching, op vakantie en voor onderweg. Ik heb voor deze pocket sets zelfs samengewerkt met Winsor & Newton (bekijk wat lekkere swatches in deze blog), dus ik denk dat het wel duidelijk is: ik ben fan!


Hoewel dit officieel meer student- dan professionele kwaliteit is, vind ik de W&N Cotman aquarelverf echt heel goed voor een relatief betaalbare prijs. Als je wilt upgraden, kun je voor de professionele lijn van Winsor & Newton gaan. Ik heb deze zelf nog niet geprobeerd, omdat ik al meer dan genoeg Cotman kleuren heb.


Prijs: 

  • De Winsor&Newton Cotman set van 45 kleuren kost € 79,99 bij Splendith

  • De Winsor&Newton Professional set van 24 kleuren is € 140,- bij Splendith


Kuretake Gansai Tambi Watercolor set
Foto credits @splendith

En klasse apart: Kuretake Gansai Tambi

Ik ben nog aan het twijfelen of ik vooral voor de verpakking ben gevallen. Want om eerlijk te zijn heb ik nog niet genoeg geschilderd met deze set om een goede vergelijking te maken.


Maar Gansai Tambi doosjes, zijn gewoon pure eye candy. Omdat ik er elke keer blij van word als ik zo'n setje pak, verdiende deze wel een plekje in de blog. Ook omdat deze aquarel nét even anders is. Het is bijna een kruising tussen gouache en gewone aquarelverf. De Gansai Tambi is meer dekkend - en de kleuren zijn ook nog eens lichtecht.


Psst, stiekem loop ik me al een tijdje te vergapen aan deze deze limited edition houten set. Maar ik mag 'em ECHT NIET van mezelf kopen haha. Want heb ik deze set nodig? Nee. En heb ik zoveel aquarel in mijn studio dat ik er een heel leven mee vooruit kan? Yup, ook dat 😅


Prijs: de set van 48 kleuren kost € 72,75 bij SplendithPigment party: Artist’s watercolours van Paul Rubens

De nieuwste toevoeging aan de lijst! Ik had Paul Rubens aquarel al vaker gezien online (vooral op YouTube) en ook hun heerlijk creamy oliepastels al geprobeerd. Dus toen ze me vorig jaar vroegen of ik hun nieuwste 'artist watercolours' wilde proberen, kon ik het niet laten. Door een drukke agenda kwam ik er nu pas aan toe, maar de eerste indruk is heel goed!


Al bij het swatchen van de kleuren viel het me op hoe gepigmenteerd deze zijn. En dat werd bevestigd toen ik ermee aan de slag ging. Ik had maar een klein beetje nodig om onwijs veel kleur op het papier te krijgen! Het merk zelf geeft aan dat deze aquarel de hoogste kwaliteit pigmenten heeft van alle sets die Paul Rubens tot nu toe heeft geproduceerd.


De set die ik kreeg had 36 tubes van 5 ml, maar ik weet zeker dat zelfs die kleine tubes best lang meegaan door de hoeveelheid pigment. De enige 2 kleuren die ik miste in de set zijn wit en Payne's Grey. Maar andere favorieten zaten er wel in, zoals een prachtige Burnt Sienna en een mooie Venetian Red (die ik graag gebruik voor huidtinten). Plus een Light Cobalt Blue en een 'French Blue' blauw waar ik meteen verliefd op ben. Ik heb nu al zin om hier meer mee te gaan maken! Prijs: de set van 36 kleuren kost € 79,99 op EU AmazonProfessioneel: Daniel Smith Het valt me op dat dit de derde mannelijke naam is in de lijst van aquarel merken, maar laten we daar de patriarchy maar de schuld van geven ;-) Als het gaat om aquarel van kunstenaarskwaliteit heeft Daniel Smith zijn plek op deze lijst absoluut verdiend. Binnen de wereld van professionele aquarel artiesten wordt dit merk vaak genoemd als één van de beste. Ze zitten boordevol pigment van hoge kwaliteit en zijn lichtecht.


Onlangs bezocht ik de Daniel Smith stand op de Creative World beurs in Frankfurt en ze hadden een prachtige display van hun granulating watercolors en de edelstenen waar ze van afkomstig zijn. Ze hebben ook net nieuwe kleuren toegevoegd aan hun Extra Fine collectie, dus in totaal kun je nu kiezen uit 266 verschillende kleuren!

Vorig jaar kreeg ik de set met 24 kleuren cadeau (ja, ik weet het, lucky me). Ik vind het elke keer een hele fijne set om mee te werken. De kleuren zijn prachtig en blijven helder, ook nadat ze zijn opgedroogd (= bewijs van de hoeveelheid pigment die erin zit). Ik ben ook wel benieuwd naar het verschil als je werkt met de tubes in plaats van napjes, dus misschien koop ik daar in de toekomst nog een paar kleuren van. Het enige nadeel van Daniel Smith? Kwaliteit is niet goedkoop - het is de duurste set die ik heb.


Prijs: de set met 24 half pans kost zo'n € 145,- bij Splendith


Ik hoop dat deze blog nuttig voor je was! Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij mijn online cursussen of word lid van mijn Patreon community. Je leest er meer over in deze blog.


PS Nieuwe materialen kopen?

Deze blog is niet gesponsord, maar de meeste links zijn affiliates van mijn favoriete webshops, zoals Splendith.nl en Be Creative Shop. Als je gaat shoppen, help je mij heel erg door via deze links te bestellen (of met de code 'NienkeVletter' voor 5% korting bij Be Creative Shop). Het kost je niets extra! Ik krijg wel een klein percentage van de verkoop - wat ik dan weer gebruik om meer materialen te reviewen en deze blogs te schrijven. Dus bedankt alvast 💙

410 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page