top of page

Tombow Irojiten potloden: liefde op het eerste gezicht (of niet)?

Heb jij ook tekenmaterialen die al jaren op je verlanglijstje staan? Ik wel! Al een paar jaar twijfelde ik over de aanschaf van de Tombow Irojiten kleurpotloden. Eind vorig jaar hield ik het niet langer vol en heb ik de sets besteld. Of ik blij ben met mijn besluit? Dat vertel ik je in deze review!Liefde op het eerste gezicht – de verpakking Eén ding is direct duidelijk: de verpakking van de Irojiten potloden wint het zonder twijfel van de concurrentie. Er zijn 3 sets: Rainforest, Woodlands en Seascape. Elke set bestaat uit 3 doosjes, met 10 potloden per doosje. Eigenlijk is het een vette belediging om dit ‘doosjes’ te noemen. Het zijn eerder kleine boekjes; met een linnen cover en een elastiek waarmee je ze dicht doet. De sleeve om de 3 boekjes heeft de titel ‘Color dictionary’ en elke boekje heeft een eigen nummer en titel. Super slim van de mensen bij Tombow, want nu wil je natuurlijk elke boekje uit deze serie hebben!

*Update 2021: in Japan heeft Tombow een fijne nieuwe set uitgebracht met 24 potloden in een opvouwbaar etui. Met een aantal meer gangbare kleuren, maar ook een mooie selectie van muted tinten én vijf nieuwe kleuren. In totaal hebben ze trouwens 10 nieuwe kleuren uitgebracht, de hele collectie Irojiten potloden heeft nu dus 100 kleuren heeft. Ik had mazzel dat ik deze set cadeau kreeg van Tombow Europe, want deze is normaliter niet los verkrijgbaar hier. Maar ook jij hebt mazzel: deze maand is de set verkrijgbaar als onderdeel van hun Tokubetsu Box!


De verpakking was dus één van de redenen waarom ik elke keer kwijlend naar de sets zat te kijken online. Ze staan gewoon extreem goed in mijn studio! Elke keer als je de boekjes ziet staan op je bureau of in je kast, krijg je zin om ermee aan de slag te gaan.


Japanse volgorde Grappig detail: je moet even wennen wanneer je de doosjes opent. Omdat Tombow een Japans merk is, openen de boekjes van links naar rechts. En in tegenstelling tot wat wij hier gewend zijn, liggen de kleuren juist van rechts naar links gesorteerd. Ik ben dus zo’n nerd dat ik die volgorde direct heb aangepast. In mijn hoofd liggen de lichte kleuren nou eenmaal links en donkere kleuren rechts ;-)


Liefde op het eerste gezicht – de kleuren De tweede reden waarom ik zo hebberig werd van deze potloden, was de kleurkeuze. De meeste merken hebben een redelijk vergelijkbaar kleurassortiment als je sets koopt. Dat betekent dat je altijd grotere sets of extra losse potloden moet kopen als je de niet-gangbare kleuren wilt hebben. Tombow pakte het anders aan met deze sets. Als je de Irojiten potloden koopt, krijg je kleuren zoals ‘Pale tone’, ‘Fluorescence’ en ‘Deep tone’. Echt verrassende kleuren, waar ik héél blij van word!

Als dit de eerste set potloden is die je koopt en je wilt graag meer standaard kleuren hebben, dan zijn de grotere Irojiten sets misschien niet de meest handige keuze. Maar als je al potloden in meer standaard kleuren hebt, dan vind ik de Irojiten potloden een hele fijne aanvulling.


Leuk allemaal, maar hoe zit het met de potloden zelf?!

Sorry, ik heb het alleen nog maar over de looks gehad… Na al dat moois aan de buitenkant, hoop je natuurlijk dat de potloden net zo goed kleuren als dat ze eruitzien. En ja, gelukkig is de kwaliteit van de Irojiten potloden ook goed! Je kunt er lekker mee blenden en lagen over elkaar zetten.


Toch heb ik wel twee opmerkingen.

Ten eerste is de kleurafgifte soms wat licht, met name op gladder papier. Dit verschil merk je vooral als je gewend bent aan artist quality potloden zoals de Faber-Castell Polychromos, Holbein of Caran D’ache Luminance.

Ten tweede voelen de potloden in vergelijking wat ‘droog’. Dit is ook persoonlijke voorkeur: ik hou wel van zachte, creamy potloden. Aan de andere kant heeft dit ook een groot voordeel: doordat de potloden wat harder zijn, blijft je punt veel langer scherp. En een scherpe punt: daar hou ik dus ook érg van! Kortom, zoals een bekende Nederlandse filosoof ooit zei: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’.

En de prijs?

De prijzen verschillen per winkel, maar gemiddeld kosten de Irojiten 55 á 65 euro per set van 30 (3x10) potloden. Dus nee, ze zijn niet goedkoop (psst, er staat een kortingscode onderaan deze blog). En omdat de potloden hier op dit moment alleen per sets te koop zijn, kun je niet één doosje of een los potlood vervangen als die op is*. Nou ja, dat laatste kan wel, naar dan moet je naar Japan vliegen. Wat natuurlijk een perfect excuus is voor een trip naar Japan, maar ook dat is niet goedkoop.

*Update november 2021: Tombow Europe verkoopt nu ook individuele potloden! Goed nieuws dus als je jouw favoriete kleur(en) wilt kopen of vervangen!


Tombow Irojiten: mijn eindoordeel

Ik ben verliefd! Ja, persoonlijk zou ik het fijn vinden als de kleurafgifte nog iets lekkerder en meer creamy was. Maar met de prachtige kleuren en de heerlijke verpakking, vind ik ze elke euro waard.

Welke set kies jij?

Omdat ik me niet kon inhouden, heb ik alle drie de sets aangeschaft. Als illustrator verantwoord ik dit soort uitspattingen gewoon als investering ;-). Maar eigenlijk heb je natuurlijk nooit een excuus nodig om jezelf te verwennen met mooie materialen natuurlijk!

Maar goed, als je iets meer zelfcontrole hebt dan ik, welke set raad ik dan aan?

Zoals ik al zei: als dit je eerste set kleurpotloden is, zou ik voor de 24 set gaan. Die heeft een mooi scala aan kleuren om mee te beginnen. Het potloodetui is trouwens ook perfect voor onderweg, ik ga deze zeker meenemen op mijn volgende vakantie of city trip! Wacht niet te lang, want de box is maar tijdelijk beschikbaar.

Wil je meer unieke kleuren? Dan zou ik persoonlijk kiezen voor de Woodlands set. Ik vind dit een perfect mix van pastelkleuren (‘Pale tone II’), gedempte kleuren (‘Deep tone II) en de prachtige ‘Light grayish tone I’. De Rainforest set vind ik ook mooi. Vooral als je ook een setje met wat meer standaard kleuren wil, is dit een goeie keuze; die kleuren vind je namelijk in ‘Vol. 2: Vivid tone’. De Seascape is mijn minst favoriete, omdat hier een setje fluor kleuren in zit die ik bijna nooit gebruik. Maar dit is dus persoonlijke voorkeur, want misschien word jij daar juist heel blij van!


Meer reviews? Volg mij op Instagram! Vind jij het leuk en/of leerzaam om meer te weten over de potloden die ik gebruik en waarom? Ik probeer elke maand een nieuwe review over art supplies te schrijven. Wil je op de hoogte blijven wanneer er een nieuwe review online staat? Volg mij dan op Instagram!


Heb je nog vragen over de Tombow Irojiten potloden? Laat het me weten in de comments.


PS Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je de potloden aanschaffen? Dan help je mij door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Hierdoor kan ik deze blogs blijven schrijven. Shop je bij BeCreativeShop.nl? Gebruik dan de code NienkeVletter, dan krijg jij 5% korting op je materialen! Dank je wel alvast :)


1.907 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page