top of page

Winsor & Newton: net zo goed in kleurpotloden als in waterverf?

Veel creatieven kennen Winsor & Newton vooral van hun fijne aquarel verf en hun alcohol based Promarkers. Maar wist je dat ze sinds kort ook diverse potlodensets in hun assortiment hebben? Ik ging aan de slag met deze Studio Collection sets toen ik vorige maand online workshops gaf voor Winsor & Newton. Benieuwd of dit merk net zo goed is in kleurpotloden als in waterverf? Lees dan vooral verder!



Weet je de kwaliteitscategorieën nog uit mijn vorige blog?

Ja? Stickertje op je leesrapport! Nee? Ik geef je een kleine samenvatting. De kwaliteit van materialen wordt over het algemeen ingedeeld in 3 categorieën: hobby (leuk voor je kinderen), student (prima kwaliteit tegen een goeie prijs) en kunstenaars-kwaliteit (allerbeste kwaliteit, lichtvast, hogere prijs). Voor mijn gevoel zit de Winsor & Newton Studio Collection aan de bovenkant van de ‘student kwaliteit’ categorie.

En ook al zijn dit geen kunstenaars-potloden, bij Winsor & Newton weet je zeker dat je geen slechte kwaliteit krijgt. De pigmenten zijn fijn, de kleurafgifte is goed en de potloden zitten in een stylish minimalistisch metalen blik, met het logo van Winsor & Newton in reliëf. In de sets van 24 en 48 stuks liggen de potloden in 2 lagen boven elkaar, zodat je een compacte set hebt om mee te nemen.


Meer potloden, leukere kleuren

Zoals bij de meeste kleurpotloden zijn de kleuren in de kleinste set standaard. Denk aan geel, oranje, rood, tinten blauw en groen, bruin, zwart en wit. In de set van 24 kleuren heb je al meer keuze, waar je goed mee aan de slag kan. Nóg blijer word ik van de 48 set. Met kleuren zoals ‘dusky rose’, magenta, zachtblauw tinten china blue en sky blue en verschillende grijstinten. En wat dacht je van een licht turquoise die ‘duck egg’ heet. (Ik wist dus serieus niet dat eenden pastelgroene eieren leggen, maar het is echt zo! Dank je wel Google, weer wat geleerd.)


Een klein minpuntje van Studio Collection potloden is dat de kleur op de onderkant niet altijd klopt met de daadwerkelijke kleur van het potlood. Vooral bij de bruintinten zit er veel verschil tussen. Voordat je aan de slag gaat met de sets is het dus wel echt handig om de kleuren te swatchen. Wat voor mij dan weer mazzel is, want ik HOU van swatchen. Maar goed, toch zou het makkelijker zijn als de kleuren iets beter matchen.


Over het potlood zelf gesproken: de Winsor & Newton Studio Collection zijn wat dunnere potloden (vergelijkbaar met de Tombow Irojiten). Persoonlijk vind ik de iets dikkere potloden zoals de Polychromos fijner omdat je dan beter grip hebt. Maar aan de andere kant: als dit de enige set is waarmee je werkt, merk je het verschil waarschijnlijk niet heel erg.


Hou je van hard of zacht?

Qua hard-/zachtheid zijn de Winsor & Newton potloden juist wat harder. Dat zorgt ervoor dat je punt langer scherp blijft en dat vind ik dan wel weer erg fijn! Je kunt daardoor veel beter dunnere lijnen en details tekenen. Wel opletten: als je net je punt geslepen hebt, moet je niet té hard drukken. Anders springt het puntje er juist weer vanaf.


Sets en prijs van de Winsor & Newton Studio Collection

De potloden zijn alleen verkrijgbaar in sets, van 12, 24 of 48 kleuren. Dat de potloden niet los te koop zijn, vind ik altijd echt een nadeel. Je kunt een losse kleur dus niet vervangen als die op is. En als je mij al iets langer volgt, weet je dat mijn blauwe potloden eerder op zijn dan de rest. (Oliver Jeffers maakte daar een leuk prentenboek over, wat dus eigenlijk de ‘story of my life’ is).


De sets zijn goed betaalbaar, zeker voor de kwaliteit van Winsor & Newton. Als je het omrekent, kosten de potloden nog geen euro per stuk. Je betaalt zelfs iets minder als je de 48 set koopt (prijs voor die set is +/- 40 euro).

Let op het tweelingzusje: Winsor & Newton aquarel potloden

Binnen de Studio Collection valt ook een collectie aquarel potloden. Let goed op als je de potloden gaat kopen, want zowel de kleuren als de verpakking zien er hetzelfde uit. Hoe kun je het verschil zien? Het staat in tekst op de verpakking, maar daarnaast heeft het potlood ook een andere kleur. De watercolor potloden zijn wit, de ‘gewone’ kleurpotloden zijn heel lichtgrijs.


En dus, samengevat, de eindconclusie?

Als je op zoek bent naar potloden van goede kwaliteit tegen een prettige prijs, dan kan ik je de Winsor & Newton Studio Collection absoluut aanraden. Zeker als dit je eerste ‘serieuze’ set potloden is, ga je hier blij van worden! Heb je al meer ervaring met kleurpotloden en wil je echt een stap verder? Dan raad ik je aan om eens te gaan kijken naar potloden van artist quality, zoals (mijn huidige favoriete potloden) Faber-Castell Polychromos en Caran D’ache Luminance.


Nog meer reviews over creatieve materialen?

Deze blog is zeker niet de laatste die ik over potloden schrijf. Maar om iets te kunnen tekenen, heb je natuurlijk ook papier nodig.


Omdat een beetje afwisseling ook fijn is, deel ik vanaf volgende week een aantal reviews van schetsboeken. Wil je weten wanneer ik een nieuwe blog gepost heb? Volg mij dan op Instagram!


Heb je nog vragen over de potloden van Winsor & Newton? Laat het me weten in de comments!


PS Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je de potloden aanschaffen? Dan help je mij door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Hierdoor kan ik deze blogs blijven schrijven. Shop je bij BeCreativeShop.nl? Gebruik dan de code NienkeVletter, dan krijg jij 5% korting op je materialen! Dank je wel alvast :)



1.572 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page