top of page

Dit zijn de 7 beste tekenmaterialen voor beginners

Ik krijg regelmatig de vraag: “Ik wil graag (beter) leren tekenen, welke materialen raad je aan om mee te beginnen?” Geldt dat ook voor jou? Of ben je op zoek naar cadeautips voor iemand die van tekenen houdt? Om het makkelijk te maken, heb ik een lijstje voor jullie gemaakt! Want wie houdt er niet van fijne lijstjes? Je vind ‘em in deze blog.

Potlood, papier, klaar!

Het korte antwoord op deze vraag is trouwens: potlood en papier. Wil je graag leren tekenen, maar stel je het uit ‘omdat je niet het goeie materiaal hebt’? Da’s jammer (en misschien ook een beetje een smoesje van de perfectionist in jou…?). Pak een willekeurig potlood, een goedkoop schetsboek of papier uit je printer et voilà. Klaar om te beginnen! Je wordt namelijk niet beter in tekenen door de juiste pen, maar door het te gaan DOEN.

Maar…ik snap heel goed dat je graag een stapje verder wilt. Dat je niet direct een fortuin aan de duurste materialen wilt uitgeven, maar wel graag stiften en verf van goede kwaliteit koopt die het lekker doen op papier. Daarom dit rijtje met fijne materialen om mee aan de slag te gaan.

Ben je al een tijdje bezig met tekenen en wil je jouw verzameling materialen uitbreiden? Lees dan mijn blog over mijn favoriete materialen.


Mijn advies voor de ‘ik wil tekenen’ starterskit:

1. Potlood

Dit kan elke HB potlood zijn. HEMA is my BFF hiervoor. Wil je iets meer kwaliteit, kijk dan eens naar potloodsetjes van bijvoorbeeld Bruynzeel of Koh-i-Noor. Die hebben een combinatie van HB- en diverse B potloden. Hoe dat zit met die B’s? Hoe hoger het getal, hoe zachter het potlood.

2. Fineliners

Handig om mee te tekenen, maar zeker ook slim als je wilt beginnen met handlettering. Eén van de meest bekende fineliners (en zeker een aanrader) zijn die van Micron. Iets goedkoper, maar net zo fijn, vind ik de fineliners van Edding of Uni pin. Ik gebruik vaak een combi van dunne (bijv. 0.1 of 0.3) en dikkere fineliners (zoals 0.5 of 0.8). Een setje met verschillende diktes aanschaffen is dus een slimme optie.

3. Brushpennen Teken je voor het eerst met brushpennen? Dan zijn er 2 merken die ik aanraad. Als eerste de Edding 1340. Leuke kleuren, een stevige punt en je kunt er mee brushletteren, illustreren of zelfs een waterverf effect creëren door ze te combineren met water! Als je klein wilt beginnen, kies dan voor de Pentel Brush Sign Pen. Deze vind ik nog altijd heerlijk werken en ideaal als je bijvoorbeeld in je bulletjournal wilt werken.


Een bonus tip: een absolute hack is de stiftenset van Crayola. Dit zijn eigenlijk kinderstiften om mee te kleuren, maar door de driehoekige punt kun je er ook mee brushletteren! En nog beter: je krijgt 50 kleuren voor 17,95 euro. Is het ook niet zo erg als je kleine nichtje / je zoontje / je buurmeisje ermee wil spelen (want die geef je liever niet je duurste brushpennen ;).


4. Waterverf

De eerste echte waterverf die ik kocht (na een 2 euro setje van de hobbywinkel) was een setje Koi Watercolors van Sakura. Deze aquarelverf heeft echt een goeie prijs-kwaliteitsverhouding en je krijgt er gelijk een waterbrush bij. Handig voor onderweg!.


Heb je iets meer te besteden? Kies dan voor de Winsor&Newton Cotman set. Dit is erg mooie verf met hele goeie kwaliteit pigmenten. Bij het setje van 12 zit ook gelijk een waterbrush of penseeltje.


Ook erg leuk zijn de setjes van Prima. Die heb je in basiskleuren ('the classics'), maar ook in andere kleuren waarvan je echt gaat watertanden (zoals 'pastel' of 'tropical').


5. Gelpennen

Misschien gebruikte je ze vroeger in je agenda, nu zijn ze weer helemaal in: gelpennen! Voor handlettering, voor kleur(boek)en, voor bulletjournaling en op zwart papier zijn ze helemaal mooi! Ik werk graag met de Gelly Rolls van Sakura en Uni-ball Signo. Koop ook zeker een witte gelpen: leuk voor accenten en handig voor kleine correcties.


6. Kleurpotloden

Nog zo’n materiaal dat je in alle vormen, maten en prijsklassen kan vinden! Ik hou ontzettend van kleurpotloden: je vindt een aantal reviews hier op mijn blog. Voor beginners die goeie kwaliteit willen, raad ik de kleurpotloden van Winsor&Newton of Bruynzeel Design aan.


7. Schetsboek Begin je voor het eerst met handlettering? Dan is het fijn om een bulletjournal te hebben (een notitie/schetsboek met puntjes op het papier). Dat helpt om je letters recht te tekenen. Je vindt deze journals in heel veel winkels, zoals HEMA en Action. Bij hobbywinkels vind je vaak betere kwaliteit papier (en leuke kleuren / ontwerpen) van o.a. het Nederlandse merk MUS creatief of het Duitse merk Leuchtturm.


Wil je vooral tekenen, dan is een ‘gewoon’ schetsboek fijner. De valkuil van een heel duur schetsboek is dat je die ‘mooi’ wilt houden. Terwijl het idee van een schetsboek natuurlijk is dat je lekker gaat oefenen! Anders hadden ze het wel een ‘perfect-werk-maken-boek’ genoemd ;-) Daarom ben ik fan van de schetsschriftjes van Gersteacker. Goedkoop én heel goed papier! Je leest er meer over in mijn vorige blog.

Wil je liever een schetsboek met meer pagina’s en een hardcover? Een goed begin zijn de schetsboeken van Art Creations, die goed papier hebben en heel goed betaalbaar zijn. Zelfs veel professioneels zijn enorm fan van deze schetsboekjes! Een ‘step up’ zijn de boekjes van Leuchtturm. Persoonlijk vind ik die fijn omdat het papier net iets dikker en witter is en iets meer structuur heeft.


En wil je een schetsboek met verschillend papier, zodat je van alles kan uitproberen? Dan is MyArtBook echt iets voor jou! Meer weten? Ook daar heb ik een blog over geschreven.


Zo, ik kan nog heel veel meer materiaal verzinnen, maar hiermee heb je volgens mij een goede basis te pakken. Heb je nog vragen? Laat het me weten in de comments!


Zeg je nu: ‘Nienke, give me more!’? Dan kun je verder lezen in de blog met mijn 9 favoriete materialen.


PS Ik heb links verzameld van webshops waar ik zelf graag mijn materialen bestel. De meeste links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je materiaal kopen? Dan help je mij door je bestelling via deze links te doen! Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Hierdoor kan ik deze blogs blijven schrijven.

Shop je bij BeCreativeShop.nl? Gebruik dan de code NienkeVletter, dan krijg jij 5% korting op je materialen! Dank je wel alvast :)


4.950 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page