top of page

Mijn meest favoriete én goedkoopste schetsboek: Gerstaecker’s I LOVE ART

Een schetsboek wat goed is én goedkoop? Ik hoor je (bijna) denken: ‘Dat klinkt te mooi om waar te zijn!’ Toch heb ik een schetsboek gevonden waar ik het liefst elke dag in werk. Een schetsboek wat nog geen 2 euro kost en waarvan het papier heel veel verschillend materiaal aan kan. Ben je al nieuwsgierig?! Lees dan snel verder.


Schetsboek, schetsschrift, schetsboekje

Oké, kleine disclaimer vooraf. Schetsboek is misschien niet het beste woord, schetsschrift is een betere beschrijving. Ik heb het over het I LOVE ART Tekencahier van Gerstaecker. Op hun site ook te vinden onder de beschrijving 'schetsboekje'. Veertig bladzijden (20 pagina’s) dik, een stevige kaft en 2 nietjes in het midden.

Over het merk Gerstaecker

Eerst nog even een stukje achtergrondinformatie voor de liefhebbers. Gerstaecker is een keten van kunstenaarswinkels met meerdere vestigingen in Nederland. O.a. Swaak in Utrecht en Harolds in Rotterdam vallen hieronder. ‘I LOVE ART’ is een eigen productlijn van Gerstaecker met een fijne prijs-kwaliteitverhouding. Of zoals ze het zelf zeggen: “…bedoelt voor prijsbewuste kunstenaars, beginners en veelgebruikers”.


Seawhite

Voor degenen die het kennen: ik kwam erachter dat dit schrift zowel in papierkwaliteit als in prijs heel vergelijkbaar is met die van het merk Seawhite. Dus kom je die ergens tegen: go for it!


Simpel

Genoeg over het merk, terug naar het schetsboekje. Ik kreeg dit boekje voor het eerst tijdens een ‘Art Based Learning’ event in het Stedelijk Museum (voor degenen die ABL niet kennen; ga ik nog een keer een blog over schrijven, want dit is een dikke aanrader om te doen!). Het was geen fancy schetsboek dat we kregen, maar gewoon een simpel schriftje met stevige pagina’s en een cover van zwart papier. Die simpelheid is precies de reden dat ik er zo’n fan van ben geworden!


Vrij om te kliederen

Na het event pakte ik het schetsboekje er af en toe bij als ik gewoon wat wilde oefenen of materiaal wilde proberen. Juist omdat dit geen prachtig (en duur) schetsboek was, vond ik het niet erg om erin te kliederen. Mind blown: daar zijn schetsboeken dus voor bedoeld! Ik merkte dat ik steeds vaker dit schriftje pakte in plaats van bijvoorbeeld mijn mooie Mossery schetsboek. Want die was zó mooi, dat ik ‘em niet wilde verpesten. Herkenbaar ;-)?


I LOVE ART, I love papier

Wat ik ook snel merkte, is hoe fijn ik het papier van de I Love art Schetsboekjes vond. De meeste goedkope schetsboekjes hebben gewoon slecht, vaak dun papier. Dit papier is lekker stevig met 140 grs, fris wit en heeft een klein beetje structuur. Just the way I like it!

Kleurpotloden, fineliners, gouache: alles werkt er lekker in. En hoewel het geen aquarel papier is, kun je er zelfs met watercolor in werken (niet té nat of teveel lagen, maar het kan wel). Plus: de schriftjes zijn lekker handzaam om altijd bij je te hebben.


En de prijs?

Hou je vast: voor een A5 schriftje betaal je €2,08, voor A4 formaat €3,41 en A3 formaat kost €4,97. Koop je ze in een set van 3? Dan betaal je voor A5 formaat omgerekend maar €1,99 per boekje!

Nooit meer dure schetsboeken?

Betekent dit dat ik nooit meer een duurder schetsboek zal kopen? Hahahaha. Nope.

Ik vrees dat ik een mooi schetsboek met een tof design, mooi papier en veel pagina’s nooit zal weerstaan ;-).

Perfectionist? Faalangst? Dit is jouw schetsboek. Ik hoor het zo vaak bij de workshops die ik geef, en ik had er zelf ook last van. ‘Ik ben bang dat het mislukt’, ‘Ik wil mijn schetsboek mooi houden’, ‘Als een tekening lelijk wordt, is het hele schetsboek verpest’.

Maar het hele idee van een schetsboek is juist dat je oefent en mislukkingen maakt! Je kan niet beter worden in tekenen zonder te oefenen. En al die mooie ‘sketchbook tours’ op Instagram en YouTube? Daar zijn ook heel veel lelijk schetsen aan vooraf gegaan! Alleen dát laat niemand zien online…


‘We all have 10,000 bad drawings in us. The sooner we get them out the better.’ - Walt Stanchfield

Precies daarom blijf ik de I Love Art schriftjes kopen. Het helpt om mijn angst voor mislukte tekeningen en lelijke schetsboeken los te laten. Ik ga weer doen waar een schetsboek voor bedoeld is: schetsen, oefenen, kliederen, fouten maken, leren en groeien.


Herken je dit? Ga je deze schetsboekjes proberen? Laat het me weten in de comments of op Instagram!


P.S. Bij kleine online bestellingen zijn de verzendkosten bij Gerstaecker van ruim 9 euro best hoog. Woon je in de buurt van één van de winkels, dan is het een stuk voordeliger om even langs te gaan. Voor ‘t risico dat er dan gelijk meer mooie materialen in je winkelmandje belanden, ben ik niet aansprakelijk ;-)


1.446 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page