top of page

De zoektocht naar het perfecte schetsboek: review MyArtBook.

Als jij van tekenen houdt, ken je dit dilemma. De zoektocht naar hét ultieme schetsboek. Eentje die er mooi uit ziet, niet te duur is en vooral: het perfecte papier heeft. Want het ene papier is meer geschikt voor potlood, het andere papier voor markers en aquarelpapier is helemaal een vak apart. Elke keer 3 verschillende schetsboeken meeslepen is ook geen optie. Papierleverancier Papicolor kwam met een (of misschien wel dé) oplossing: MyArtBook.


MyArtBook in één alinea

Eigenlijk is dit meer een schetsmap dan een schetsboek. MyArtBook heeft een hardcover en een 6-ringband. Verkrijgbaar in A5, A4 en A3. De cover is een ‘flip-cover’ die je helemaal naar achteren kan omslaan, waardoor het eigenlijk een soort klembord wordt. Ook heeft de map twee elastieken. Die zitten niet vast in de kaft, maar worden met een ‘palletje’ (hoe noem je dat?!) door een gaatje gehaald. Zo ben je flexibel hoe/waar je de elastieken wilt gebruiken.


Een ringband, wat vind ik daarvan?

Ik zal eerlijk zijn: toen ik voor het eerst van MyArtBook hoorde, was ik niet gelijk enthousiast over het idee van een ringband. Mijn mening veranderde wel een beetje toen ik ‘em in handen kreeg. Omdat je de kaft volledig naar achter kan vouwen, blijft de map handzaam. Ben je linkshandig of wil je iets op de andere kant tekenen? Dan draai je het papier gewoon om en klik je het weer vast in de ringband.


Toch merkte ik tijdens het tekenen wel dat ik mijn papier regelmatig draai. Dan zit die ringband af en toe toch wat in de weg. Voordeel met dit systeem is wel dat je het papier er dan ook tijdelijk uit kan halen – iets wat met een ‘vast’ schetsboek met ringband natuurlijk niet kan.


Ook handig: is je tekening briljant gelukt en wil je ‘em inlijsten of cadeau geven? Daar is aan gedacht. Elke pagina heeft een perforatierand, waardoor je ‘em makkelijk losscheurt. Het deel waar de gaatjes voor de ringband in zitten is ‘extra’. Dus wat je eruit haalt, is de daadwerkelijk afmeting van het papier (A5, A4 of A3).


Is een tekening écht mislukt en kan je er niet meer naar kijken? Dan haal je ‘em gewoon uit je ArtBook. Zónder je schetsboek te beschadigen dus. Nu ik dit typ, zie ik steeds meer voordelen van die ringband ;-)


De flip-cover: Urban Sketch-proof

Door die flipcover heb je ook gelijk een stevige ondergrond om op te werken. Op dit moment werken we natuurlijk zoveel mogelijk thuis. Maar als het straks weer kan, dartelen we als koeien in het voorjaar naar buiten ;-) Ik ga dan zeker weer aan de slag met Urban Sketching (= buiten tekenen en tekenen op locatie). Dan is die flip-cover denk ik ideaal!


Het papier van MyArtBook

Over dit deel van MyArtBook was ik direct enthousiast. Er zijn 13 verschillende soorten papier die je in sets van 10 of 20 sheets kan kopen. Zo kun je dus jouw ideale papier combinatie samenstellen! Papicolor is een leverancier van o.a. papier, enveloppen en letteringproducten. Dan weet je dat het met de kwaliteit van het papier wel goed zit.


Ik werd door MyArtBook getrakteerd op een proefpakketje met:


Mixed media / watercolour papier: test test test

Ik ben flink losgegaan om het papier te testen. Vooral met dit mixed media / watercolour paper ben ik blij. Daarop werkte ik o.a. met acryl markers, aquarel en gouache. En alles werkte even goed. Zelfs dubbelzijdig werken was geen probleem! Het papier heeft een heel lichte structuur, maar is redelijk glad. Ik ben benieuwd of het 350 grams watercolour papier nog anders is – iets meer structuur vind ik bij aquarel wel mooi.


Zwart papier: ook goedgekeurd

Ook het zwarte papier vond ik erg goed. Mooi zwart, stevig en kleuren zoals die van de Sakura Gelly rolls kwamen onwijs lekker naar voren.Recycled kraft papier: beter dan verwacht

Dit papier deed het echt beter dan ik vooraf verwachtte. Ik probeerde verschillende pennen en markers en er was geen ghosting of bleeding te zien! Pas na een aantal lagen met een zwarte brushpen zag je het op de andere kant. Voor echt ‘nattere’ materialen zoals Ecoline brushpennen of aquarel verf is het papier eigenlijk niet geschikt. Maar zelfs met die materialen kun je in één laag nog werken; bij meerdere lagen gaat het papier wel rullen. Ik denk dat ik dit papier daarom vooral ga gebruiken met potlood, fineliners en markers.


Nieuwsgierig naar meer papier

Omdat ik veel met kleurpotlood werk, ga ik zeker het White drawing papier nog proberen. Ook heb ik het 160 grams Ultrasmooth papier al besteld om te testen met alcohol markers.


Kies je kleur

Een kleine update in deze blog: ondertussen zijn er 4 kleuren beschikbaar! Zwart, Oud blauw, Oud roze en een zachte Lime groen.


Heeft MyArtBook ook nadelen?

Hmm, ik vind de grootte niet het meest handzame om in je tas te stoppen. De map is namelijk groter dan het papier. Bij A5 (14,8 x 21 cm) is de map 19,5 x 24 cm en 3 cm dik. Dat komt dus bijna meer in de buurt van een A4. Het liefst heb ik m’n schetsboek altijd bij me, maar MyArtBook neemt dus wel meer ruimte in beslag in je tas.

Tweede puntje: op een gegeven moment is je papier natuurlijk vol getekend. Fijn dat je het papier dan kan wisselen, maar dan zit je wel met allemaal losse pagina’s die je ergens moet bewaren. Terwijl ik het juist een voordeel van schetsboeken vind dat je niet allemaal losse papieren hebt. Wie weet komt Papicolor nog met handige bewaarboxen*...?

*be right back, even dit business-idee bij ze pluggen


Wat kost dat?

Voor het A5-formaat betaal je € 18,65. De formaten A4 en A3 kosten respectievelijk €22,20 en €34,40. De vullingen voor A5 beginnen bij €2,70 voor 10 of 20 sheets. De sheets die op dit moment in mijn MyArtBook zitten, kosten bij elkaar €8,70. Daar past denk ik nog makkelijk een setje bij. Dan ben je dus voor een goedgevuld schetsboek van 50 á 60 vellen (= 100 bladzijden) ongeveer €12,50 kwijt. Plus de eenmalige investering voor de cover. Best netjes vind ik!


Hoe lang de cover uiteindelijk meegaat, weet ik trouwens nog niet. Daarvoor heb ik MyArtBook te kort in huis. Het voelt allemaal wel kwalitatief, dus ik denk dat je er wel een flinke tijd mee vooruit kan.


Dus Nienke, moet ik alwéér een nieuw schetsboek kopen?

Ben je heel erg gehecht aan één soort papier, wil je jouw schetsen graag altijd in één boekje bij elkaar houden of wil je een schetsboek altijd in je tas meenemen? Dan is dit misschien niet het ultieme schetsboek voor jou.

Maar werk je graag op verschillend papier, teken je veel op locatie of kan je jezelf gewoon net als ik moeilijk beheersen als je nieuwe schetsboeken ziet? Dan zeg ik: bestel maar!


Vragen?

Heb je nog vragen over MyArtBook? Laat het weten in de comments hieronder of stuur mij een berichtje via Instagram.PS De links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je MyArtBook aanschaffen? Dan help je mij heel erg door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Dat helpt mij bij het schrijven van deze blogs! Dank je wel alvast :-)

1.533 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page