Illustreren met alcohol markers: de battle tussen 5 merken.

Afgelopen maand ben ik vol in de ‘alcohol based markers’ gedoken (als je mij volgt op Instagram, you already know what’s up). Ik merkte namelijk dat deze markers een beetje in de kast bleven liggen, terwijl je er hele toffe dingen mee kan! Zonde, dus besloot ik er een #inktober project van te maken. Als de echte nerd die ik ben, maakte ik daar natuurlijk een groot swatch- en vergelijkingsproject van ;-). Ik weet dat jullie net zo nieuwsgierig zijn naar de uitkomst als ik zelf was, dus hier is de langverwachte blog! Een battle tussen 5 bekende merken. De voors, de tegens en natuurlijk de prijzen op een rij.Kleine disclaimer vooraf: ja, er zijn nog heel veel meer merken alcoholmarkers. Om dit project nog enigszins behapbaar te houden (voor mijn eigen bankrekening en mentale gezondheid), koos ik voor deze 5 merken.


Wil je een groot (bijna ;-)) wetenschappelijk vergelijkingsonderzoek zien van (bijna) alle merken markers ter wereld? Dan raad ik je zeker aan de vlogs van de Australische Jazza te kijken (deel 1 en deel 2). Sowieso ben ik groot fan van zijn video’s, omdat hij zijn creatieve skills combineert met een flinke bak humor.


Genoeg gekletst: hier komen ze! De markers op volgorde van prijs:


1. Twin makers of DecoTime (Action)

Toen ik 2 jaar geleden voor het eerst alcoholmakers wilde proberen, kocht ik 3 setjes van deze Twinmarkers bij de Action. Handig om voor een paar euro te testen of ik überhaupt blij werd van dit soort markers. Ik was tot nu toe nooit onder de indruk van materiaal van de Action (ik kocht ooit acrylverf wat voelde alsof ik plastic over het papier aan het verplaatsen was), dus had ik van deze markers geen hoge verwachting.


Dit keer viel het mee: eerlijk gezegd zijn de markers niet eens heel slecht! Is het de ‘artist quality’ die de verpakking zegt te hebben? Ze-ker niet. Zijn het leuke setjes voor je kinderen of als je een kleiner budget hebt? Ja, dat wel. Je merkt het verschil pas echt wanneer je met andere merken gaat werken. Kleine dingen als: de kleuren matchen lang niet altijd met de dop, de kleurnaam staat niet op de stift zelf, de stiften zitten soms wat scheef in elkaar en dat kleurt vervelend).

En qua gebruik? Om een egale kleur te krijgen moet je meerdere lagen gebruiken en dan is de kleur bij deze markers snel verzadigd. Het is dan lastig om nog meer diepte toe te voegen. Blenden gaat ook niet zo soepel als bij de andere merken. Kortom: leuk om mee te beginnen, maar als je iets meer budget hebt, zou ik deze laten liggen.


+ heel goedkoop

- beginnerskwaliteit

€3,99 voor set met 12 markers // omgerekend €0,33 per marker


2. Ohuhu (brush)markers (*geupdate 2021)

In Nederland worden ze (dankzij diverse illustratoren op YouTube en Instagram) steeds bekender: de alcoholmarkers van het merk Ohuhu. Deze markers hebben de reputatie dat ze het beste / goedkoopste alternatief zijn voor de befaamde Copics. Die moest ik dus proberen!


Onder het motto ‘je kunt nooit genoeg markers hebben’ bestelde ik als eerste de set met 48 brushmarkers. En dat is gelijk een groot nadeel: in Nederland (en volgens mij in heel Europa) zijn de markers alleen in sets te krijgen. Ik las op de Instagram van Ohuhu dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van losse verkoop en refills voor de markers, maar het zal denk ik nog een tijd duren voordat we die hier beschikbaar hebben.

Jammer, want de Ohuhu’s zijn inderdaad erg goed en erg voordelig! Eerste pluspunt: je krijgt de markers inclusief een bewaartas en een sheet om achter je papier te leggen tegen het doordrukken. Tweede pluspunt: ze zien er met hun witte omhulsel, zilveren letters en kleur in de dop mooi uit. Nog meer voordeel: de brushtip is stevig en beide punten/tips/nibs (ook de zogenaamde beitel-punt) hebben echt een lekkere inktflow. Blenden en layeren gaat heel goed met deze markers.

Klein nadeel: er staan geen kleurnummers op de stift, alleen op de dop. Dus je bent nog wel eens aan het zoeken om alle doppen en markers weer goed te matchen aan het eind van een tekensessie. Nog een klein nadeel: de kleuren matchen niet altijd met de kleur op de dop.


Deze markers waren in eerste instantie voor mij nét geen volwaardig alternatief voor de duurdere markers, vanwege een beperkte kleurkeuze. De 48 set bevatte vooral midden- en donkere tonen, maar ik mistte de echt lichte kleuren en goeie huidskleuren. Maar ondertussen heeft Ohuhu haar assortment enorm uitgebreid met o.a. mooie skintone sets én een pastel set. Hoewel ik in eerste instantie in deze blog schreef dat ik me nog in zou houden, ben ik ondertussen volledig gezwicht voor de verleiding van al deze sets ;-).

Het betekent dus wel dat je op dit moment meerdere of grotere sets moet kopen om een ruime mix van kleurtonen te krijgen. Maar tegen de voordelige prijzen is dat erg goed te doen. Nog meer goed nieuws: ondertussen verkoopt de Nederlandse shop Handletteringdoenwezo.nl de sets ook! Aangezien ik liever shop bij zelfstandige ondernemers dan bij de grote spelers zoals Amazon, raad ik je zeker aan om de sets bij HLDWZ te shoppen.

+ héél betaalbaar

+ goeie kwaliteit

+ fijne inktflow

- alleen in sets verkrijgbaar

- beperkte beschikbaarheid in EU


€ 38,95 voor een set van 48 kleuren // omgerekend €0,81 per marker

3. Winsor & Newton Promarkers

Ik had al 2 setjes Promarkers in mijn studio liggen en kocht nog een aantal losse Brushmarkers erbij. Omdat ik beide soorten markers erg fijn vind werken, benaderde ik Winsor&Newton voor een samenwerking rondom mijn aankomende online cursus (ja dit is een hint, onderaan deze blog komt meer info!). Winsor&Newton verwende mij vervolgens GIGANTISCH met een set van 96 kleuren van hun Promarkers. Ik kon hun kleuren dus uit-ge-breid testen en ben nog steeds net zo enthousiast!

Waarom? De markers hebben net als de meeste producten van Winsor&Newton gewoon een hele goeie kwaliteit, voor een fijne prijs. De inktflow is lekker, de keuren zijn mooi. En het grootste pluspunt: van alle merken geven de Promarkers het meest egale resultaat. Ook fijn: de markers zijn zowel in sets als los verkrijgbaar, waardoor je altijd jouw favoriete kleuren kunt aanvullen.

Minpunten? De markers zijn niet navulbaar, dus minder duurzaam dan de Copic markers. De tip van de brushmarkers zou van mij iets steviger mogen zijn. Die is dik, maar veel flexibeler dan bijvoorbeeld Tombow, Copic en Ohuhu. De versie met de bulletpoint vind ik daarentegen erg fijn werken. En ook bij de Promarkers matchen de kleuren op de buitenkant niet altijd helemaal met de daadwerkelijke kleur van de marker. Dus swatchen is zeker nodig - maar da’s toevallig mijn favoriete bezigheid na illustreren!

+ hele goeie prijs/kwaliteit verhouding + mooie egaal resultaat + grote keuze in kleuren + los verkrijgbaar

- niet navulbaar

- brushtip mag van mij steviger zijn, maar de bulletpoint vind ik erg fijn

€ 2,99 per marker (losse verkoop)


4. Tombow ABT PRO markers

Na de Twinmakers van de Action waren de Tombow ABT PRO markers het eerste professionele merk waar ik mee aan de slag ging. Omdat ik voor Tombow meerdere workshops en tutorials maakte, had ik ook hiervan een goeie verzameling aan kleuren verzameld om te testen.

Hoewel ik nog steeds vind dat dit prima alcoholmarkers zijn, weet ik niet of ik ze zelf opnieuw zou aanschaffen. Zeker als ik ze vergelijk met andere merken. De belangrijkste reden? Dat is de prijs. Met 4,75 euro per stuk kosten deze markers net zoveel als de goedkoopste variant van de Copic markers (de ‘student priced’ Ciao marker). Als de kwaliteit duidelijk beter is dan bij andere merken snap ik de hogere prijs (wat bij Copic het geval is). De Tombow ABT PRO’s compenseren die hogere prijs wat mij betreft niet genoeg. Het zijn fijne markers, maar niet beter dan de Ohuhu of de Winsor&Newton markers. Vooral de inkt is wat ‘droger’, waardoor ze niet altijd direct dekkend werken en blenden soms ook wat minder soepel gaat.

Toch heeft de Tombow PRO marker ook een paar fijne voordelen. Ten eerste ligt de marker door de smallere stift lekker in de hand. Helemaal vertrouwd als je ABT dual brushpen gewend bent, want de grootte van zowel de marker als de brushtip is hetzelfde! De marker is smaller dan de andere merken (ook de beitelpunt), waardoor je er fijn gedetailleerd mee kan werken. Kortom: als Tombow in prijs zou zakken, maken ze wat mij betreft meer kans.


+ fijne brushpunt + goed voor gedetailleerd werk + los verkrijgbaar


- ‘drogere’ inktflow - hogere prijs


€ 4,75 per marker (losse verkoop


5. Copic sketch makers

Tja, en dan komen we aan bij de marker der alcoholmarkers. Voor deze blog kon ik er niet onderuit de Copic markers ook te proberen. Af-zien. Waarom? Ten eerste zijn er van de Sketch markers (de professionele kwaliteit brushmarker) maar liefst 357 kleuren. Ja, ga daar maar eens uit kiezen! Ik heb geloof ik een uur in de winkel gestaan. Sorry daarvoor mensen van Swaak Utrecht ;-) Ik ging uiteindelijk voor 5 huidskleuren en 5 zachte tinten die ik bij andere merken nog niet had.

Ten tweede mocht ik van mezelf maximaal 10 markers kopen. Waarom? Dit zijn de duurste markers op aarde. Ik kocht ze terwijl ze in de aanbieding waren, maar normaliter kosten deze markers zo’n 7 á 8 euro. Auw. Goed om te weten: de nibs van de markers zijn vervangbaar en alle markers zijn navulbaar. Met een navulling van €8,26 schijn je de markers 5 á 6 keer te kunnen bijvullen. Op lange termijn zakt daarmee de prijs van je marker dus flink. Dat het daarmee ook een stuk duurzamer is, vind ik ook een pluspunt.


Dan de grote vraag: zijn ze hun prijs waard? Ja. Punt. Ik snap absoluut waarom dit de favoriet van professionals is. De inkt flowt heerlijk, blenden en layering is geen enkel probleem. Door de grote keuze aan kleuren kun je echt alle tinten krijgen. Alles voelt en werkt lekker aan deze markers. Als de prijs lager lag, was dit zeker mijn favoriet. Voorlopig heb ik genoeg markers in mijn studio verzameld om lang mee vooruit te kunnen. Maar wie weet bouw ik langzaamaan mijn verzameling markers wel uit met deze beauties.

+ alles ;-)

- de prijs


€ 6,95 per marker (losse verkoop)Bonus: Chameleon markers

In mijn zoektocht naar reviews kwam ik ook de Chameleon markers tegen. Omdat ik in mijn project met illustratieve portretten best wat goeie huidskleuren mistte, kocht ik een set Skintones om ze te proberen. De Chameleons hebben een systeem dat je niet alleen gewone markers kunt kopen, maar ook zogenaamde ‘color tops’ die je bovenop je oorspronkelijke marker klikt. De kleuren lopen dan in elkaar over, waardoor je een mooi kleurverloop kunt creëren.


De meeste alcohol markers hebben een ‘chisel nib’ (beitelpunt), gecombineerd met een bullettip of een brushtip. De Chameleon markers hebben geen chisel nib, maar een bullet- en een brushkant. Omdat ik de chisel nib het minst gebruik, leek deze combi van punten mij erg fijn. Ik leer die chisel nibs wel steeds beter leer kennen en gebruiken, maar hoop nog steeds dat andere merken de combinatie van een stevige brush en de smallere bullettip ook gaan aanbieden.


De brush nibs van Chameleon zijn in eerste instantie heel stevig, maar worden snel soepel doordat de punt wat gaan splijten, zeker als je er een color top op zet. In de handleiding zeggen de dat dit de bedoeling is, zodat de brush steeds meer als een penseel gaat voelen. Eerlijk gezegd voelt dit voor mij een beetje als onzin. Je verliest namelijk de optie om ook fijn gedetailleerd te werken. En de brushnib is de kleinste van alle alcoholmarkers die ik getest heb. Het is dus ook niet zo dat je er enorm grote vlakken mee kunt inkleuren.


Dan de color tops. De marketeer in mij vindt dit een slimme keuze, want Unique Selling Point. De illustrator in mij is niet zo overtuigd. Ten eerste: je kunt kleuren van alcohol markers sowieso in elkaar laten overlopen (net als met waterbased markers). Je hebt daar dus geen speciale color tops voor nodig. Ten tweede: wil je specifiek de kleur van één van de color tops hebben, dan moet je ze dus eerst in een andere marker laten overlopen. Wat meer gedoe is. Meer tijd kost. Meer verschillende doppen van meerdere markers om erop en eraf te doen. Kortom: leuk idee, maar niet mijn eerste keus qua markers.


De set Skintones die ik kocht heeft trouwens wel echt goeie kleuren! Ik blijf ze zeker gebruiken tot ze op zijn, maar zal ze niet snel opnieuw aanschaffen. .

+ leuke kleurensets en prima prijs

- kleine brushtip en color tops zijn meer een leuke gimmick dan echt handig

€ 12,95 voor set met 5 markers // omgerekend €2,59 per marker


“Dus welke marker kan ik het beste kopen Nienke?”

Tja, dat laat ik een beetje aan jullie zelf over. Het ligt namelijk echt aan jouw budget en hoeveel jij aan je hobby wilt uitgeven. Hopelijk helpt deze blog je wel om een goeie keuze te maken!

“Welk papier heb ik nodig?”

Ook een vraag die jullie vaak hebben: op welk papier kun je nou het beste werken? Check mijn vorige blog: daar schreef ik al over het papier voor alcohol markers. Werk je liever in schetsboeken dan op los papier? In mijn volgende blog vertel ik je over de verschillende schetsboeken die ik testte!

“Nog één vraagje: hoe teken je nou precies met alcohol based markers?”

Dat kan ik je beter laten zien dan vertellen! Daarom lanceerde ik twee online cursussen: ‘Illustratieve portretjes' en 'Illustratieve Karakters'. In deze cursussen vertel ik je meer over het werken met alcohol markers, hoe je mensen kan tekenen én hoe je aan de hand van foto’s illustraties maakt. Doe je mee?

Wil je op de hoogte blijven wanneer nieuwe cursussen live gaat? Schrijf je dan direct in voor mijn nieuwsbrief, dan zet ik je op de mailinglist hiervoor!


Wat vind jij?

Vond je deze blog nuttig? Welke merk alcohol markers is jouw favoriet? Laat het me weten in de comments! PS De meeste links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je producten aanschaffen? Dan help je mij heel erg door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Dat geeft mij de ruimte om nog heel veel van deze blogs te schrijven :-). Dank je wel alvast!

1,540 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven