top of page

De beste schetsboeken voor alcohol markers? Dit zijn ze!

In de vorige blog deelde ik mijn review van 6 verschillende alcohol markers. De volgende vraag is dan altijd: ‘Welk schetsboek is het beste voor alcohol markers?’. Ik ben natuurlijk nooit te beroerd om nóg meer schetsboeken te kopen dan ik nodig heb en deze uitgebreid te testen. Met als resultaat: mijn ervaring met 5 verschillende alcohol marker schetsboeken voor jullie op een rij, met een hele bijzondere op nummer 1...


Werk je trouwens liever op los papier in plaats van in schetsboeken? Dan raad ik altijd Bristol- of marker papier aan. Meer informatie hierover vind je deze blog.Het meest perfecte schetsboek? Die van NienkeVletter (yup, that's me)! Eind 2022 was het uiteindelijk zover: ik lanceerde mijn eigen lijn met stationery producten, samen met Vaessen Creative. Van een unieke pons met bijpassend labelblock tot een Planner Journal, rosé stationery items en stickersheets. Maar het meest trots ben ik misschien wel op het 3-in-1 schetsboek! Ein-de-lijk één schetsboek waarin je met al je verschillende materialen kan werken.

In dit 17,5 x 17,5 cm schetsboek vind je als eerste wit 200 grs mixed media papier. Dit papier werkt onwijs fijn met kleurpotloden, maar ook voor bijvoorbeeld pastelkrijtjes, markers, gouache en zelfs lichte washes van watercolor is het geschikt. Wil je echt los met je penselen en lekker veel lagen aquarel? Daarvoor vind je in het midden van vind je stevig offwhite 300 grs cold pressed watercolor papier. En last but not least? 240 grs glad Bristol papier! Dit papier is perfect voor alcohol markers, maar ook voor brushpennen, fineliners of gelpennen bijvoorbeeld. Je ziet je markers wel op de achterkant van het papier, maar het drukt bijna niet door (alleen bij héél veel lagen). En het grootste voordeel? Je hoeft dus niet meer te wisselen van schetsboek of meerdere boekjes mee te slepen, maar kunt al je creative creaties in één boek kwijt!


Lekker geprijsd, lekker resultaat: Ohuhu Marker Pad

Ohuhu produceert niet alleen hele fijne (en hele betaalbare) alcohol markers, maar heeft daar ook bijpassende schetsboeken bij. Het zogenaamde Marker Pad is in 3 formaten te krijgen: 17,5 x 16,5

cm, 21 x 21 cm en A4 formaat. Hetzelfde papier is er trouwens ook in ringband schetsboeken.

Schetsboek Ohuhu marker pad alcoholmarkers

Dit schetsboek scoort heel veel punten! Het heeft 30 pagina’s en stevig, glad, wit papier van 200 grs. De cover ziet er best chique uit met een soort leer look, er zit een stevig zacht elastiek omheen én er zit een leeslint in. Het schetsboek ligt mooi plat als je het openslaat en de pagina’s hebben allemaal een perforatierand aan de zijkant. Is je illustratie goed gelukt (of juist genadeloos mislukt)? Dan haal je de bladzijde makkelijk eruit.

Zijn er nog nadelen? Een klein nadeel, maar dat lost Ohuhu goed op. Dit papier drukt namelijk wel door, maar je krijgt een zachte flexibele plastic sheet erbij. Leg die achter je pagina en de inkt drukt niet verder door op de volgende pagina. Slim opgelost!


Verkrijgbaar v.a. € 12,50 via BeCreativeShop - Met de code NienkeVletter krijg je 5% korting op Ohuhu producten!Een fijne combi: MyArtBook met UltraSmooth papier

Als je mijn blog al een tijdje volgt, heb je MyArtBook al vaker voorbij zien komen. Ik kreeg dit schetsboek van papierleverancier Papicolor en bestelde zelf hun UltraSmooth papier erbij om te testen met alcohol markers. En dat werkt! Het papier van 140 grs is onwijs glad en alcohol markers werken hier perfect op. Ik maakte merendeel van mijn Inktober portretjes hierin. Hoewel een ringband nog steeds niet mijn favoriet is, blijft het leuk dat je in dit schetsboek je eigen favoriete papier kan stoppen. Vooral als je graag met veel verschillend materiaal werkt, is dit een handige oplossing.


Het enige waar je nog wel mee zit is doordrukken van het papier. Ik besprak dit met Papicolor. Bij Ohuhu krijg je dus een plastic sheet erbij, maar Papicolor wilde als papierleverancier graag een milieuvriendelijkere oplossing. Een paar dagen later belde Papicolor terug dat ze een oplossing al hadden gevonden: hun eigen ‘Translucent’ papier. Een velletje hiervan achter de pagina waarop je met alcohol markers werkt en het druk niet verder door. Natuurlijk testte ik dit zelf ook voor jullie, en inderdaad: works like a charm. Bestel een pakje van dit transparante papier bij het UltraSmooth papier en you’re good to go!


Alle verschillende MyArtBook formaten én het papier vind je hier.Een dikke tegenvaller: het Rendr Sketchbook van Crescent

Ik zag dit schetsboek bij een aantal illustratoren op YouTube (vlogs kijken is mijn favoriete zondagmiddag tijdverdrijf :-). Iedereen was lyrisch over dit schetsboek, want het papier voorkomt dat inkt doordrukt en belooft zelfs ’No show thru’ op de achterkant.

Hoppa, snel besteld en mijn verwachtingen waren hoog. Te hoog bleek al snel. De alcohol markers drukken inderdaad niet door, hoeveel lagen je ook geeft. Er schijnt een soort laagje tussen het papier te zitten die dit voorkomt. Heel fijn, maar dat laagje is dus ook gelijk het probleem. Het resultaat werd namelijk onwijs streperig. De inkt lijkt soms op het papier te blijven liggen, blend daardoor niet lekker of vormt zelfs een soort glimmend laagje. Ook de beloofde ‘flat lay’ (dat het schetsboek plat ligt als je het openslaat) vind ik tegenvallen. Jammer, maar helaas. Een prima schetsboek voor bijvoorbeeld fineliners, maar niet voor mijn alcohol markers.


Verkrijgbaar bij Amazon


Een nieuwe toevoeging: Comic Book van Clairefontaine

Een last minute toevoeging aan deze blog en eentje waar ik blij mee ben!

Terwijl ik met deze blog bezig was, kreeg ik de nieuwsbrief van Hobbyshop-online.nl, waarin stond dat ze nieuwe schetsboeken van het merk Clairefontaine in het assortiment hadden. Clairefontaine is o.a. bekend van het Rhodia papier (heel fijn voor brushpennen en kalligrafie) en het Paint-On papier, wat ik graag voor mixed media gebruik. Dit nieuwe schetsboek is speciaal gemaakt voor alcohol markers met papier wat niet doordrukt én geschikt is om dubbelzijdig te gebruiken. Ik mailde direct naar Hobbyshop-online of ze het leuk vonden als ik het schetsboek reviewde en een dag later lag er eentje op mijn deurmat (dank jullie wel!).


Door mijn ervaring met het Rendr schetsboek was ik vooraf sceptisch. Ik pakte het achterste blad om wat kleuren te swatchen (doe ik altijd achterin) en de eerste kleur drukte direct door. Nou ja zeg! Tot ik even goed voelde…en erachter kwam dat het eerste en laatste blad een dunner omslag vel was. Grapje haha.

Ik pakte één van de dikkere bladzijden voor poging 2 en jawel: perfect. De kleuren blenden gelijk tot een egaal resultaat en het papier drukt absoluut niet door! Je ziet niets op de andere kant van het papier, zodat je alle 32 pagina’s aan beide kanten kan gebruiken. Win win.

Ook dit papier is weer lekker wit en stevig: 220 grs. Het papier is redelijk glad en wordt iets ruwer wanneer je er met alcohol markers op heb getekend. Wat ik persoonlijk fijn vind, omdat er dan iets meer structuur ontstaat om met kleurpotloden nog een extra laagje te tekenen - wat ik graag doe. Nog meer goed nieuws? Ook dit schetsboek heeft echt ‘flat lay’: het opengeslagen schetsboek ligt helemaal plat.


Zijn er ook nadelen? *update 2021 Ja, 2 minpuntjes. Het duurt soms best even voordat de inkt goed op kleur is, waardoor je niet direct ziet wat de kleur doet. Als je vervolgens veel lagen over elkaar zet, loopt de inkt meer uit dan op ander papier. Iets om rekening mee te houden dus (lees: goed binnen de lijntjes kleuren). Het vraagt wel even wennen dus om met dit schetsboek te werken. Maar ondanks deze minpunten, vind ik dit een fijn schetsboek voor alcohol markers!


Verkrijgbaar in diverse formaten via Hobbyshop-online.


Doe mee! Online cursus met alcohol markers.

Wil je meer tips over alcohol markers zodat je jouw schetsboek kan gaan vullen? I’ve got you covered met mijn online cursussen Illustratieve portretjes en Illustratieve karakters, beiden met alcoholmarkers. In 5 lessen laat ik je zien hoe je het beste kan illustreren met alcohol markers, hoe je gezichten en mensen schetst én hoe je aan de hand van referentiefoto’s leuke illustraties maakt. Doe je mee?


PS De meeste links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je één van de schetsboeken aanschaffen? Dan help je mij heel erg door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Hierdoor kan ik deze blogs blijven schrijven! Shop je bij BeCreativeShop.nl? Gebruik dan de code NienkeVletter, dan krijg jij 5% korting op je materialen. Dank je wel alvast :)


5.494 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page