top of page

Alcohol based markers: 5 dingen die je moet weten voordat je begint!

Misschien heb jij ze al in huis, misschien zijn ze volledig nieuw voor je: alcohol based markers. Ik had er ooit een paar in mijn la liggen, maar wist niet hoe ik ermee kon werken. Ze drukten ook nog eens door in mijn schetsboeken, vet onhandig! Toen lanceerde Tombow vorig jaar een alcohol based versie van hun ABT markers. En kreeg ik vlak daarna een paar prachtige sets van Winsor&Newton cadeau. Ik werd nieuwsgierig, dook in alle tutorials online en werd zo enthousiast dat ik uiteindelijk zelfs workshops ging geven met deze markers. Tijd voor een blog over het wat, waarom en hoe van alcoholmarkers!


1. Alcoholmarkers versus waterbased markers

Oké, being captain obvious here, maar het grootste verschil tussen deze markers is dat ze op waterbasis of alcoholbasis zijn. Hou je van brushlettering? Dan is de kans groot dat jij waterbased markers in huis hebt. De meeste brushpennen (zoals die van Ecoline, Tombow, Edding, Pentel, etc.) bevatten namelijk kleur op waterbasis. Het leuke hiervan is dat je de markers kan combineren met water, waardoor je dat mooie aquarel effect krijgt. Ook kan je de kleuren in elkaar laten overlopen door de pennen tegen elkaar aan te houden. Een groot nadeel? Als je ermee gaat kleuren, krijg je snel strepen. Door de waterbasis gaat veel papier bovendien rullen als je teveel lagen gebruikt.


2. Het grote voordeel van alcoholbased markers

Daar komen de alcoholmarkers om de hoek kijken! Hiermee kan je onwijs mooi streeploos illustreren. Door meerdere lagen over elkaar aan te brengen, krijg je een hele mooie egale en intense kleur. Zolang de inkt nat is, kun je kleuren bovendien met elkaar blenden. Is de inkt gedroogd? Dan kun je juist nieuwe lagen aanbrengen. Perfect voor bijvoorbeeld schaduwen in dezelfde tint. Hoe dat blenden in z'n werk gaat? Dat zie je in de video hieronder!



3. Hoe zit het met papier en doordrukken?

Op het meeste papier loopt alcoholbased inkt snel uit en drukken de markers door. Een reden dat veel creatieven (waaronder ik) er in eerste instantie niet blij mee zijn. Gelukkig is er papier beschikbaar waarop je wél heel goed kan werken met de markers. Bij veel van dit papier zul je alsnog wel ghosting zien (de kleur schijnt door op de achterkant), maar het zal niet snel doordrukken op de pagina eronder. Voor de zekerheid leg ik er nog wel vaak een papiertje tussen.

  • Marker papier. Dit is dun papier dat - de naam verraadt het al - speciaal geschikt is voor markers. Je verwacht het niet, maar dit dunne papier drukt bijna nooit door! Omdat het zo dun is (ongeveer 70 grams) gebruik ik dit voor schetsen, maar voor illustraties pak ik liever wat dikker papier.

  • Bristol papier. Dit papier is fris wit, lekker dik en vooral: zalig glad. Voor ander materiaal (zoals potlood en aquarel) heb ik liever een beetje structuur, maar voor alcohol markers wil je juist glad papier. Je kunt op Bristol papier heerlijk blenden omdat de inkt niet direct in het papier wordt gezogen. En je punt blijft ook mooier op glad papier, vooral fijn als je markers met een brushtip hebt.

  • Een toevoeging sinds 2021: Canson The Wall! Dit papier is dik, glad en het belangrijkste: het druk niet door, zelfs niet zichtbaar op de achterkant! Echt perfect voor alcohol markers. Het geeft wel iets meer 'spikkeling' in de kleuren dan sommige andere soorten papier, maar het feit dat je dit dubbelzijdig kan gebruiken is echt een dikke plus!


Werk je liever in een schetsboek?

Ik ook namelijk! Er zijn op de markt een aantal schetsboeken speciaal voor alcohol markers. Welk schetsboeken ik wel fijn vind met alcohol markers? Dat lees je in de blog "De beste schetsboeken voor alcohol markers? Dit zijn ze!"



4. "Maar Nienke, welke alcoholmarkers moet ik kopen dan?"

Tja, dat ligt aan je budget. Alcoholmarkers zijn er van heel goedkoop (zoals van de Action) tot prijzig (Copic markers) en alles ertussenin. In het prijsverschil zit ook het kwaliteitsverschil. Copic markers zijn heer-lijk om mee te werken, maar voor 5 á 8 euro per stuk echt een investering. De markers van de Action kocht ik ooit om uit te proberen en gaf ik daarna aan mijn nichtje van 10 (dat zegt denk ik genoeg ;-). Ik werk o.a. graag met de Winsor&Newton Promarkers en Ohuhu. Deze markers hebben allebei goeie kwaliteit, maar tegen een fijner prijsje. De uitgebreide blog waarin ik meerdere merken met elkaar vergelijk vind je hier!



5. Meer leren?

Wil je meer leren over het werken met de alcohol markers? Leuk! Ik heb namelijk bezig twee online workshops gemaakt! 'Illustratieve portretjes met alcohol markers' en 'Illustratieve Karakters'. In deze cursussen laat ik je zien hoe je met alcoholmarkers werken én hoe je mensen tekent! Je vind hier meer informatie over de cursussen.




Alvast wat tips? Bekijk dan onderstaande tutorials die ik voor Tombow maakte:



Vragen?

Wil je nog meer weten over de alcoholmarkers? Laat het weten in de comments hieronder of stuur een berichtje via Instagram.


PS De meeste links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je producten aanschaffen? Dan help je mij heel erg door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Hierdoor kan ik deze blogs blijven schrijven. Shop je bij BeCreativeShop.nl? Gebruik dan de code NienkeVletter, dan krijg jij 5% korting op je materialen! Dank je wel alvast :)


8.345 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page