top of page
Foto van schrijverNienke Vletter

De nieuwe Winsor & Newton Cotman aquarelverf: kleine pocketsets, boordevol kleuren!

Vind jij het leuk om op vakantie, tijdens een city trip of in je eigen stad op locatie te tekenen? Dan ken je vast dit dilemma wel: wat neem je mee op zo’n urban sketching avontuur? Je wilt genoeg materiaal bij je hebben om lekker te werken, en tegelijk niet met een zware tas rondlopen.


Nou is dit direct ook een leuke creatieve uitdaging. Met beperkte opties word je uitgedaagd om het meeste uit die materialen te halen! Waarschijnlijk word je dan verrast over hoeveel mogelijkheden je eigenlijk al hebt met een kleine set. In dit artikel deel ik mijn favoriete tips over het samenstellen van jouw ideale aquarelset voor creativiteit on the go.

NienkeVletter x WinsorNewton watercolours mixing grid

Ik hou er zelf ook van om veel mogelijkheden te hebben en heb daarom op mijn studio de 45 set W&N Cotman aquarel. Maar uiteindelijk is er toch een beperkt aantal kleuren die ik het meest gebruik. Dat zijn ook de kleuren die ik meeneem in een kleinere set als ik ga urban sketchen!

Welke set moet ik kiezen?

Winsor & Newton heeft vier nieuwe Cotman aquarelverfsets uitgebracht: Landscape, Floral, Portrait en Skyscape. De sets zijn pocket sized, dus lekker klein om mee te nemen, maar vol mogelijkheden! Elke set heeft ruimte voor 12 kleuren. Winsor & Newton heeft per themaset al een selectie van acht kleuren gemaakt, de overige vier kleuren kun je zelf aanvullen.


NienkeVletter x WinsorNewton watercolours sets

Ik krijg vaak de vraag van workshop-deelnemers welke kleuren ze dan moeten kiezen. Daarop is mijn eerste reactie: ‘Welk onderwerp schilder jij het liefst?’. Ben je een urban sketcher die houdt van tekenen in de stad, of juist een natuurliefhebber? Of vind je het vooral leuk om mensen te schilderen? De tweede vraag is wat jouw voorkeur qua kleur is. Hou je van levendige kleuren of zachte vergrijsde tinten? Wil je waarheidsgetrouw schilderen? Of vind je het juist leuk om te gaan voor gedurfde, niet-realistische kleuren? Door dit eerst voor jezelf te bepalen, wordt het makkelijker om de set uit te zoeken die het meest bij jouw voorkeur past.


Is het nog steeds lastig om te kiezen tussen die mooie sets? Je kunt jezelf natuurlijk ook trakteren op een extra setje erbij. Zo kunt je makkelijk wisselen tussen twee sets, afhankelijk van je onderwerp of zelfs het seizoen. Op warme zomerdagen pak je bijvoorbeeld een warm kleurpalet, terwijl je op de frisse winterdagen voor koelere tonen gaat.


De pocket sets hebben trouwens allemaal een leuke sticker met het bijbehorende artwork erop. Ze passen precies op de buitenkant van het doosje, zodat je direct ziet welke set je pakt. En een bonustip: als je de QR-code op de zijkant van de verpakking scant, vind je een gratis online tutorial om met je set te schilderen!


NienkeVletter x WinsorNewton watercolours swatch

Neem een stap extra en maak een mixing grid!

Wanneer je je nieuwe set hebt uitgepakt (die kleine napjes zijn toch net snoepjes?) is mijn tip altijd om de kleuren eerst te swatchen. Zo zie je hoe een kleur eruit ziet op papier als je met vol pigment schildert of juist meer water toevoegt. Ik snij die swatchkaartjes altijd op de grootte van de sets, zodat ik ze daarin mee kan nemen en altijd bij de hand heb.


Maar dan zijn we er nog niet, want nu komt het leukste gedeelte! Ontdekken hoeveel meer kleuren je uit zo’n klein setje kan halen: zeker weten dat je verrast wordt hierdoor. De perfecte manier om dit te ontdekken is door een zogenaamd mixing grid te maken. Dit doe ik in een aantal stappen:


NienkeVletter x WinsorNewton watercolours mixing

Stap 1: Teken 8 x 8 vakjes van ongeveer 1cm2. Laat op je papier ruimte voor vier extra kleuren bij zowel de rijen als de kolommen als je later de extra kleuren van de set wilt toevoegen.


Stap 2: Zet de huidige kleuren uit de set op de middelste diagonaal: dit is je basislijn.


Stap 3: Omdat ik iemand ben die verfnapjes gráág schoon hou, maak ik een paar kleine poeltjes van een kleur op het mengpalet in de deksel. Zo behoud je de oorspronkelijke kleur tijdens het mengen. Ik doe één kleur per keer, zodat ik niet in de war raak als ik het mixing grid ga vullen.

NienkeVletter x WinsorNewton watercolours mixing grid

Stap 4: Begin met het één voor één mixen van deze kleur met de volgende kleuren. Afhankelijk van het pigment, kan dit een 50-50 mix of een ongelijke mix zijn. Ultramarine heeft bijvoorbeeld een veel donkerder kleurwaarde dan Cadmium Yellow Hue. Ik meng dus minder blauw met geel dan ik zou doen met bijvoorbeeld geel en Yellow Ochre.


Gebruik voldoende pigment van beide kleuren. Ik zie vaak dat mensen bij het mengen veel water gebruiken en te weinig pigment, met fletse kleuren als resultaat. Zorg ervoor dat je lekker veel pigment op je penseel laadt! Het helpt ook om tussen het mengen door je penseel regelmatig even op een tissue te deppen, zodat het niet te waterig wordt.


Stap 5: In de vakjes boven de diagonaal zet ik de mengkleur. Na elke kleur spoel ik mijn penseel voor ongeveer 50% uit, zodat er nog steeds iets van die mix in mijn penseel zit. Hiermee schilder ik de vakjes onder de diagonaal. Op die manier heb je een overzicht van zowel de volle mengkleuren als de lichtere tegenhanger van deze kleuren.

Stap 6: Dubbelcheck bij elke mix goed welk vakje in de rij of kolom je moet schilderen. Vul op deze manier rij voor rij tot je klaar bent. Pak dit mixing grid er telkens bij als je gaat schilderen, zodat je een goeie referentie hebt wanneer je een bepaalde kleur wilt maken.


Goed om te weten: het maken van een mixing grid kost best even wat tijd. Sommige mensen (zoals ik :) vinden dit een héér-lijk klusje om te doen. Maar misschien ben jij wel iemand die dit heel saai vindt. Als dat zo is, maak dan elke keer als je met je set gaat werken een rijtje. Dan heb je uiteindelijk toch dat superhandige overzicht, maar het kost het je maar een kwartiertje extra per keer in plaats van twee uur in één keer.


Hoe kies je extra kleuren?

Als dit klusje klaar is, wil je waarschijnlijk je collectie uitbreiden en de lege vakjes in je set vullen. Kijk eerst eens naar je mixing grid. Welke kleuren mis je nog, die je niet hebt kunnen mengen?

NienkeVletter x WinsorNewton watercolours mixing purple

Als je bijvoorbeeld paarse kleur wilt, dan kun je proberen een Cadmium Red Hue te mengen met een blauw. Waarschijnlijk ontdek je dan dat je eerder een bruintint krijgt dan paars. Dit komt omdat de ondertoon van deze kleur meer oranje dan rood is. Pak je bijvoorbeeld Cadmium Red Deep Hue of Alizarin Crimson Hue, met een helder blauw zoals Ultramarine, dan wordt het al paarser! Rose Madder Hue of Permanent Rose zijn goeie opties voor een nóg helderder kleur paars. Maar als paars jouw lievelingskleur is die je vaak wil gebruiken, dan kun je deze kleur beter kopen, zoals Dioxazine Purple. Zo bespaar je een hoop tijd, omdat je het niet elke keer hoeft te mengen.

NienkeVletter x WinsorNewton watercolours lighten colors

Nog een tip: als je een kleur lichter wilt maken, dan denken we vaak dat we wit moeten toevoegen. Maar met aquarelverf voeg je gewoon water toe om een lichtere kleur te maken. Mengen met wit kan natuurlijk ook, maar hou er dan rekening mee dat de kleur meer pastel en meer dekkend wordt. Mijn persoonlijke favoriet om aan een set toe te voegen is trouwens Payne's Gray. Ik gebruik deze kleur o.a. om andere tinten donkerder te maken en vind de blauwgrijze ondertoon van Payne's Gray prachtig.



Hopelijk vond je dit artikel nuttig: ik ben heel benieuwd hoe jouw uiteindelijke palette eruit ziet! Deze blog schreef ik als onderdeel van een samenwerking met Winsor & Newton. Wil je meer kleurinspiratie en meedoen met gratis tutorials? Volg hen dan op @winsorandnewton en @art_inspiration_nl.



PS. De links in deze blog zijn affiliate. Ga je producten aanschaffen, dan help je mij heel erg door je bestelling hiermee te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Dat geeft mij de ruimte om nog heel veel van deze blogs te schrijven :-). Koop je nieuwe materialen bij Handletteringdoenwezo.nl, dan krijg je 10% korting als je mijn code 'NienkeVletter' gebruikt bij het afrekenen!* *Sommige aanbiedingen en pakketprijzen zijn uitgezonderd van de korting

701 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page