top of page

Sketch journaling, urban sketching of travel sketching: wat is wat?!

Als je mij of andere illustratoren op Instagram volgt, heb je deze termen vast voorbij zien komen: Urban Sketching, travel sketching, sketch journaling of varianten hiervan. Heb je je weleens afgevraagd: wat is nou wat? Zit er verschil tussen? Of betekenen ze stiekem allemaal hetzelfde? Ik leg het je uit in deze blog!

Urban sketching: tekenen op locatie

Laten we beginnen met urban sketching. In tegenstelling tot de andere twee termen is hier namelijk een officiële definitie van! Of beter gezegd: een manifest, opgesteld door de internationale community van Urban Sketchers. Deze community ontstond in 2007 in Seattle toen journalist en illustrator Gabriel Campanario een online forum startte “for all sketchers out there who love to draw the cities where they live and visit (…) always on location, not from photos or memory.”


Het manifest luidt samengevat: “We draw on location, indoors or out, capturing what we see from direct observation. Our drawings tell the story of our surroundings, the places we live and where we travel. We show the world, one drawing at a time.”

Urban sketching is dus echt het tekenen op locatie. Dit kan bijvoorbeeld ergens buiten in de stad zijn (mooie huizen en gebouwen zijn een geliefd onderwerp onder urban sketchers), maar ook binnen in bijvoorbeeld een museum, café of koffiebar. De belangrijkste regel is: je tekent wat je op dat moment ziet - en dus niet van een foto! Dat mag natuurlijk wel, maar als je dit online deelt met de mededeling dat dit urban sketching is, dan word je nog wel eens op de vingers getikt door de officieuze urban sketchers politie ;-)


Er zijn wereldwijd ontzettend veel urban sketch groepen die regelmatig samen gaan tekenen. Ook in Nederland vind je in veel steden zo’n groep. Het is erg leuk om daar een keer bij aan te sluiten. Ervaring is niet vereist en je leert juist heel veel van elkaar! Een hoogtepunt is het jaarlijkse Urban Sketching Symposium, wat elk keer ergens anders in de wereld plaatsvindt. Vorig jaar was Amsterdam aan de beurt en het was (ondank de mega-tropische temperaturen die week) ontzettend tof om bij te zijn! Drie dagen lang workshops volgen en tekenen op locatie. Met mensen van over de hele wereld die net zo blij worden van urban sketching en nerden over art supplies


Travel sketches: visueel reisverslag De naam zegt het natuurlijk al: dit zijn tekeningen, illustraties en schetsen die je op reis maakt. Dit kunnen de geweldige landschappen en uitzichten in Australië zijn, de mooie gekleurde huisjes in Curaçao of dat Franse bakkertje waar je elke dag verse croissants haalde. Of natuurlijk citytrips die je in Nederland zelf maakt!

Net zo leuk om vast te leggen zijn ook kleine details en voorwerpen. Bijvoorbeeld de lettering van de logo’s die je ziet bij alle lokale winkels. Je zomerse sandaaltjes die je elke dag draagt. Of die prachtige handgemaakte tegeltjes die je in Lissabon overal ziet (ik fotografeerde deze obsessief een vakantie lang, om er vervolgens niks mee te doen. Achteraf had ik ze direct moeten tekenen)! En bewaar jij graag bonnetjes, entree tickets en mooie papiertjes op vakantie? Plak ze bij je schetsen of nog leuker: teken ook die na in je schetsboekje.
Sketch journaling: inspiratie vind je overal (ook thuis)!

Eigenlijk is sketch journaling hetzelfde als travel sketching, met één groot verschil: je kan dit elke dag doen. Ook thuis! Je hoeft namelijk niet op reis om bijzondere herinneringen te maken. De alledaagse dingen vergeet je vaak snel, terwijl dat juist de momenten zijn die achteraf heel leuk zijn om op terug te kijken. Hoe meer je dit oefent, hoe meer inspiratie je ontdekt in je dagelijks leven.


Natuurlijk zijn er leuke uitjes zoals een dagje naar de dierentuin of een gezellige koffie-date. Zelfs een tripje naar de Ikea kan leuk zijn om te tekenen! Heb je bijvoorbeeld wel eens in je eigen stad rondgelopen met de ogen van een toerist? Dan zie je ineens veel meer bijzondere details.


Vergeet ook niet dat in je eigen huis net zoveel leuks te ontdekken is. Bijvoorbeeld de koffiemok waar je elke dag uit drinkt, de oude typemachine van je opa of de favoriete versleten knuffel van je zoon.


En, ben je al aan t rondkijken wat je zou kunnen tekenen nu je dit leest? Word je hier heel enthousiast van, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of denk je misschien zelfs: ‘Ik wil dit ook, maar kan jammer genoeg niet tekenen’? Dan heb ik iets leuks voor je!Zelf aan de slag met Sketch Journaling?

Samen met collega Anne van GoudenLijntjes heb ik twee online cursusses over Sketch Jouranling gemaakt. In de Basis cursus leer je over o.a. illustratie, handlettering en urban sketching. Ook compositie en kleurtheorie komt aan de beurt en vooral: lekker beginnen met tekenen en je perfectionisme over boord gooien!


In de Next Level cursus gaan we o.a. verder met schetsen zónder potlood, waarna we aan de slag gaan met urban sketching in perspectief en het tekenen van een scene in een café. Ook het illustreren in de natuur komt aan bod. Tot slot duiken we in het uitdagende onderwerp 'mensen tekenen'.


Klinkt goed? Doe je mee? Of heb je nog vragen over Sketch Journaling? Laat het weten in de comments!


1.588 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page