top of page

7 essentiële art supplies voor travel journaling

Als je je tas inpakt voor een vakantie of weekendje weg: wat vind je moeilijker? Je kleren uitkiezen of je art supplies ;-)? Ik weet zeker dat 'art supplies' bij veel van jullie het antwoord is. Toen ik in april mijn schetsboek van een weekendje Porto deelde, kreeg ik meerdere vragen of ik tips had over wat je het beste mee kan nemen om te tekenen op reis. Met de zomervakantie voor de deur dacht ik: we kunnen wel een blogartikel over dit onderwerp gebruiken!


Het verschil tussen travel journaling, urban sketching en sketch journaling? In deze blog leg ik het uit.

Nienke Vletter blog travel journaling art supplies

Comfortzone of niet?

De eerste vraag die je jezelf kan stellen bij het inpakken: wil je het jezelf creatief makkelijk maken? Of wil je jezelf uitdagen op deze reis? Als het al een uitdaging voor je is om regelmatig in je schetsboek te tekenen, is het misschien het beste om het bij de materialen te houden waar je al bekend mee bent. Maar als je er klaar voor bent om een beetje uit je creatieve comfortzone te stappen, is een vakantie de perfecte gelegenheid om dat te doen!

Nienke Vletter blog travel journal Croatia

Toen wij (= m'n vriend & ik) in 2019 naar Kroatië gingen, wilde ik graag beter worden in tekenen met kleurpotloden. Dus nam ik die vakantie alleen potloden mee. Omdat ik dus niets anders bij me had, kon ik alleen maar met die potloden werken en zag ik binnen 3 weken enorme groei in m'n skills! Ik zal wel eerlijk bekennen dat ik uiteindelijk een extra set kinderpotloden in de supermarkt daar heb gekocht, omdat ik een aantal kleuren miste, haha.


Ik weet dat mijn collega Anne dezelfde ervaring had toen ze een paar jaar geleden naar Thailand ging en alleen fineliners en een klein aquarel setje bij zich had. Die ervaring was ook de aanleiding voor onze Sketch Journaling cursus!3. Nienke Vletter blog travel journaling colors

Niet te zwaar bepakt

Misschien een beetje een no-brainer, maar als het gaat om onderweg schetsen: pak je tas niet te zwaar in. Je hebt geen 10 verschillende materialen en 50 kleuren nodig. Ten eerste: het is gewoon niet praktisch om de hele tijd van alles bij je te hebben. Ten tweede: minder opties betekent sneller én creatievere keuzes maken! Heb je niet precies die kleur groen die je ziet? Mooi zo: dat is de uitdaging om kleuren te mengen of een kleur te kiezen die niet realistisch is. Wedden dat je tekeningen daardoor nog interessanter worden? Zolang je kleurwaarden kloppen (hoe donker of licht de kleuren zijn), kom je met bijna alles weg! Zo eindigde ik met een groen-gele hond in mijn Kroatische travel journal , en ik vind hem nog steeds geweldig.


Wat zijn mijn persoonlijke 7 must haves?

Eigenlijk heb ik bijna altijd mijn etui bij me, waar ik ook heen ga. De inhoud verandert soms nog wel, maar er zijn een paar essentials die er meestal in zitten. Met deze materialen heb ik 99% van mijn sketch journal pagina's getekend:

Nienke Vletter blog favorite art supplies

1. HB Vulpotlood Meestal gebruik ik de erasable Pilot Color Eno, omdat deze kleur niet zo snel te zien is onder aquarel. De (gewone) Tombow Monograph vind ik ook erg fijn werken.

2. Gum De Tombow Dust Catch is mijn all time favoriet of de Mono Zero voor kleinere details.

3. Fineliner of vulpen Ik gebruik vaak de Winsor & Newton fineliners (vooral de sepia kleurige voor portretten). Naast fineliners gebruik ik sinds kort een Platinum Preppy extra fine vulpen met hun watervaste Carbon inktpatronen. Ik heb ook de Lamy AL-Star medium. Een prachtige vulpen, maar zorg alleen wel dat je 'em regelmatig gebruikt, zodat de watervaste inkt niet opdroogt in de pen.

4. Voor highlights en correcties: witte gelpennen Ik gebruik de Gelly Roll of Uni-ball Signo of een acrylmarker zoals Posca.

5. Papierklemmen Onmisbaar als je buiten aan het schetsen bent en het waait. Ik vind van die draadmodellen mooi: ook gelijk een leuke accessoire bij het fotograferen van je werk :-)

Nienke Vletter blog travel journaling zig zag

6. Een schetsboek Ik heb een heleboel verschillende, maar de Hahnemühle aquarel schetsboeken zijn zeker aan te bevelen voor beginners én professionals. Op dit moment vind ik de vierkante het mooist, zowel verkrijgbaar met wit papier als met toned papier. De zig-zags zijn ook erg leuk als je een reis wilt vastleggen in een doorlopende schets!

7. Kleur! Welk materiaal jij gebruikt om kleur toe te voegen is echt persoonlijke voorkeur. Kleurpotloden, alcoholmarkers, watermarkers, waspastels of een mix van alles? Hoewel ik het steeds meer probeer af te wisselen, gebruik ik voor urban sketches meestal aquarelverf. Waarom? Omdat het snel werkt en met een klein setje kom je al een heel eind!Mijn go-to merk is Winsor & Newton. Vooral hun Cotman sets hebben een goeie prijs-kwaliteit verhouding. Als ik onderweg ben, gebruik ik waterbrushes met mijn aquarelverf.


Bonus item voor extra gemak!

Nienke Vletter blog Katya Tikhova urban sketching

Ga je ergens onderweg schetsen? Deze opvouwbare stoel is mijn favoriet voor urban sketching en ik weet dat veel collega-schetsers het daarmee eens zijn! De eerste jaren van urban sketching zat ik gewoon op de grond of op een bankje als ik er eentje vond. Maar comfortabel zitten is zo belangrijk als je een paar uur aan het tekenen bent! De reden waarom dit stoeltje m'n favoriet is, is vanwege de rugleuning. Mijn rug is me nog steeds dankbaar dat ik deze heb gekocht; het is veel comfortabeler met schetsen (en kamperen). Voor slechts € 11,99 zit je sowieso goed!


*Leuk weetje: collega Katya Tikhova tekende Anne, Marlon en mij in 2019 toen we alledrie op hetzelfde opvouwbare stoeltje zaten tijdens het internationale USK symposium in Amsterdam.


Tekentips voor op reis

Ik kan een hele blog schrijven over dit onderwerp, maar ik geef je alvast een paar tips om mee te beginnen:

  • Wees niet bang om in het openbaar te schetsen. Je innerlijke criticus vindt het misschien spannend, maar het is zo'n leuke ervaring om dit te doen! Je leert zo veel meer als je op locatie oefent in plaats van vanaf foto's. Bang wat mensen zullen denken/zeggen? De meeste mensen vinden het geweldig om te zien en zijn stiekem best jaloers op je creativiteit. 'Wat geweldig!' en 'Ik wou dat ik dat ook kon' is de meest gehoorde reactie. Zijn ze zelf artiest of urban sketcher? Dan heb je waarschijnlijk een heel leuk gesprek over deze gezamenlijke passie.

Nienke Vletter blog picture
  • Maak een foto voordat je begint. Als je op locatie je schets niet af krijgt, heb je altijd een referentie om het thuis af te maken. En bovendien kan tijdens het tekenen het (zon)licht veranderen, mensen verplaatsen zich of het gaat misschien regenen. Zo was ik laatst een café aan het tekenen dat nog gesloten was op het moment dat ik begon. Tegen de tijd dat ik klaar was, was het personeel al begonnen met hun dienst en hadden ze het hele terras klaargezet! Ik was dus blij met m'n referentiefoto daarna.

  • Wil je tijd besparen op locatie? Ga meteen met fineliner aan de slag! Dit lijkt in eerste instantie misschien super eng. Maar alles eerst met potlood schetsen is vaak een soort onnodig veiligheidsvest geworden. Meteen met inkt tekenen dwingt je om langzamer te werken en écht naar je onderwerp te kijken. Je tekeningen zijn in het begin misschien niet de allerbeste, maar met deze aanpak worden je observatie- en tekenvaardigheden veel sneller heel veel beter! En je schetsen worden er levendiger en interessanter van. Omarm de imperfecties dus! Als je een perfecte weergave van de werkelijkheid wilt, kun je net zo goed alleen een foto maken, toch?

Nienke Vletter blog urban sketching
Nienke in full focus: mijn eerste deelname aan het nationale Urban Sketching symposium in Utrecht
  • Heb je geen tijd om op locatie te schetsen? Maak foto's en maak later die dag of week een tekening in je schetsboek. Wacht niet te lang! De hoeveelheid vakantiefoto's die je nog wilt tekenen kan behoorlijk snel groeien (bekentenis: Ik heb mijn schetsdagboek van de reis naar Schotland van vorig jaar nog steeds niet af). Zet het op papier terwijl de ervaring en het gevoel van de plek nog vers in je geheugen zitten.

Ben je op reis met vrienden of familie? Die willen misschien niet altijd een paar uur wachten zodat jij kan schetsen. Kijk dan of er iets is wat je allebei leuk vindt om te doen. Voorbeeldje: mijn verloofde kijkt graag naar sport. Als er een belangrijke wedstrijd is van zijn favoriete voetbalteam of een F1 race, is het een win-win situatie voor ons! Hij geniet van de wedstrijd op zijn telefoon of iPad, terwijl ik 2 uur tijd heb om te schetsen. Combineer dat met een drankje op een terras met een zonnig uitzicht en het is een perfect moment om samen te genieten, terwijl we toch allebie ons eigen ding doen.


Ik hoop dat deze tips nuttig waren! Tag me vooral op Instagram als je deze zomer op locatie gaat schetsen, ik vind het super leuk om te zien wat jij creëert.


Trakteer je jezelf op nieuwe art supplies?

Alle materialen die ik aanraad in deze blog zijn mijn persoonlijke favorieten. Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je nieuwe art supplies kopen? Dan help je mij heel erg door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Dat geeft mij de ruimte om nog heel veel van deze blogs te schrijven :-). Dank je wel alvast! En shop je bij de webshop Be Creative Shop? Dan krijg jij 5% korting als je de code 'NienkeVletter' gebruikt bij het afrekenen!

925 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page