top of page

Tips: de leukste boeken voor een creatief kerstcadeau

Zoek jij nog een geschikt cadeau voor je creatieve vriendin, neefje/nichtje of collega? Of wil je zelf nog iets voor onder de kerstboom? Dan heb ik een paar leuke boekentips voor je. Deze boeken zijn leuk voor creatieven die net gestart zijn met hun hobby én voor degenen die al iets langer bezig zijn.

Schetsboek Comic Book Clairefontaine promarkers

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik *hartje* boeken. Vooral als het mooie boeken over creativiteit zijn: mijn verzameling past allang niet meer in mijn boekenkast. De boeken die ik in deze blog review, zijn van Carla Kamphuis en Karin Luttenberg van Paperfuel. Twee enorm getalenteerde creatieve ondernemers, die ik ook nog eens tot mijn collega’s mag rekenen. Ja, we werken allemaal voor onszelf, maar ik noem mede-ondernemers altijd gewoon collega’s :-). Hun eerste boeken kocht ik toentertijd zelf, hun nieuwste boeken kreeg ik van ze cadeau om deze review voor jullie te schrijven!


Om mee te beginnen: ‘Handlettering doe je zo’

Eén van de boeken die ik het vaakst noem als mensen vragen: ‘Heb je tips voor boeken over handlettering?’. Wat ik zo leuk en herkenbaar aan Karin’s stijl vind (naast haar liefde voor zwart/wit), is dat ze veel diverse lettertypes met elkaar combineert. Toch is het resultaat altijd één geheel. In dit eerste boek van Paperfuel staan lekker veel verschillende letters, stap voor stap uitleg én voorbeelden van handlettering projectjes om na te tekenen. Heel toegankelijk en perfect als je net begint met handlettering. Koop je dit boek voor jongere kinderen? Dan is de kleurrijke editie Handlettering voor jou misschien ook wel erg leuk.


'Handlettering doe je zo’ voor € 14,99 op Bol.com


Bomvol teken-inspiratie: ‘Dare to Doodle XXL’

Soms maken we tekenen veel te groot en ingewikkeld. ‘Het is moeilijk’, ‘Het kost te veel tijd’ of ‘Ik kan niet tekenen’. Weg met die excuses! Je moet gewoon beginnen en de makkelijkste manier daarvoor is…doodlen! Het nieuwe boek ‘Dare to Doodle’ is echt XXL. Met 160 pagina’s bomvol kleine illustraties die je in je eigen schetsboek na kan tekenen. Daarmee is het boek dus ook onwijs inspirerend voor mensen die al wat langer tekenen. Nu kun je nooit meer zeggen ‘dat je niet weet wat je moet tekenen’.


Ik was echt enorm onder de indruk van het werk dat Karin in dit boek stopte. De illustraties zijn verdeeld over ruim 20 thema’s, er staan weer stap voor stap voorbeelden in én achterin vind je een register op alfabetische volgorde. Handig als je een specifieke doodle zoekt.


Wist je trouwens dat wetenschappelijk is bewezen dat je beter luistert als je ondertussen het doodlen ben? Pak je fineliner er dus maar bij tijdens je volgende hoorcollege of Zoom meeting.


Wil je jouw doodles gelijk in het echt toepassen? Dan is de Dare to Doodle card & label set een aanrader als extraatje. Karin stuurde mij dit mooie doosje samen met haar boek op. Hierin vind je 5 enveloppen, 40 cadeau-labels, 40 blanco kaarten en neon elastiek. Alles wat je nodig hebt om al jouw vrienden en familie voortaan zelfgetekende kaartjes te sturen! Ook dit pakket is weer typisch Karin: alles ziet er even leuk uit in haar toffe speelse stijl.


Boek ‘Dare to Doodle XXL’ voor € 14,99 op Bol.comDe volgende stap: ‘Kleur! Brushlettering voor iedereen’

Ik noem Carla weleens gekscherend the queen of brushlettering. Maar dat is ze echt! Ik ken niemand die zoveel verschillende stijlen uit haar brushpen weet te krijgen.


Het eerste boek van Carla vind ik echt een aanrader voor iemand die al bezig is met handlettering en toe is aan de volgende uitdaging. In dit boek legt Carla de basistechniek van brushlettering heel duidelijk uit. Natuurlijk staan er ook dit boek veel leuke voorbeelden én je krijgt tips over kleur, blenden, compositie, schaduwen en andere leuke extra’s.


Je kunt er trouwens ook verschillende oefenschriften bij kopen.
Inspiratie voor alle niveaus: ‘Alfabet! Brushlettering voor iedereen’

In haar laatste boek laat Carla écht zien hoe divers brushlettering is. Ze zet zoveel verschillende stijlen op papier! Ik was alweer een beetje vergeten hoe leuk ik brushlettering vond. Terwijl mijn creatieve avontuur 5 jaar geleden juist hiermee begon! Eindeloos zat ik te oefenen in mijn schetsboek. Tegenwoordig doe ik het een stuk minder en als ik een brushpen vast heb, blijf ik vaak hangen bij dezelfde stijl.


Toen ik Carla’s nieuwste boek binnen kreeg, begon het bij mij dus direct te kriebelen om mijn brushpennen weer te pakken. Alle voorbeelden uit Carla’s boek inspireren enorm. Van stoer tot speels, van modern tot romantische ‘flourishing’. Ze legt eerst nog even kort de basis uit in het boek en laat een aantal leuke special effects zien.


Vervolgens staan er ruim 15 verschillende alfabetten in, maar dat is pas het begin… Daarna vind je namelijk van elke letter in het alfabet een spread (dubbele pagina) vol met variaties op die letter. Zoek je dus een leuke / andere / mooiere manier op bijvoorbeeld een ‘K’ te tekenen? Carla tekende meer dan 80 opties! Ja, ik heb ze geteld ;-) Vind je dat nog niet genoeg? Dan scan je de QR code op diverse pagina’s, waarmee je extra tutorial video’s van Carla online vindt.


Kortom: dit boek is sowieso leuk voor beginners, maar door al die voorbeelden ook écht een aanrader voor de ervaren brushletteraar.
Ik ben benieuwd: welk boek staat er op jouw verlanglijstje of misschien al in je boekenkast? Heb je nog andere leuke tips? Laat het weten in de comments!PS De links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je één van de boeken kopen? Dan maak je mij heel blij als je de bestelling via deze link doet. Het kost jou niks extra’s en ik krijg dan een klein percentage van de verkoop. Dat maakt het mogelijk voor mij om nog meer blogs voor jullie te schrijven :-). Dank je wel alvast!

480 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page