top of page

Hoe maak je tijd voor creativiteit in je leven (en hoe hou je het vol ;)?

Herken je dit? Je hebt een leuke creatieve workshop of online cursus gevolgd en je bent helemaal enthousiast. Dit wordt je nieuwe hobby, jouw wekelijkse me-time momentje! Je hebt jezelf verwend met mooie materialen en kan niet wachten om dit elke week te doen.


Een paar maanden later liggen die materialen onderin de kast stof te verzamelen. Je bent druk, hebt door andere prioriteiten te weinig tijd of je zet ‘s avonds toch weer Netflix aan... Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel! Dus hoe hou je die creatieve hobby nu wél vol als je eenmaal begonnen bent? In dit artikel deel ik niet alleen mijn eigen tips, maar ook die van Margreet Rijlaarsdam. Zij tekent namelijk al (bijna) 2 jaar lang élke dag een portret!


Ik schreef eerder trouwens ook een blog over de valkuilen als je begint met tekenen. Zoals jouw werk vergelijken met alle mooie plaatjes online, of de verwachting van de perfectionist in jou dat je direct een Van Gogh of Rembrandt schildert ;). Misschien handig om ook even te lezen!


Voordat ik de tips met je deel, een grappig weetje. Want de kans is groot dat jij denkt: Nienke werkt als illustrator, die tekent toch elke dag? Nope. Ik zit véél achter mijn laptop en telefoon, meer dan ik eigenlijk wil. E-mail, social media, administratie, etc. Het hoort er ook allemaal bij, maar ik merkte het afgelopen jaar dat het steeds vaker begon te kriebelen. Ik wil niet online; ik wil offline! Meer tekenen, schilderen en kliederen. Dus de tips uit deze blog zijn niet alleen een reminder voor jou, maar net zoveel voor mezelf.


Keep it simple

Ik betrap mezelf én mijn cursisten er vaak op. Het idee dat je veel tijd moet hebben voordat je kan beginnen. Dus stellen we het uit tot die ene dag. Die dag waarop we denken/hopen/plannen dat we alle tijd hebben om er ‘echt goed voor te gaan zitten’. Je voelt het al aan: 9 van de 10 keer komt daar toch iets tussen. En daarom is de beste tip: hou het simpel!

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke week een half uurtje gaat oefenen, of elke dag 10 minuten. Die 10 minuutjes vrijmaken is een stuk makkelijker dan een hele middag. En de kans is groot dat als je eenmaal begonnen bent, je er zo lekker in zit dat je langer doorgaat. Ik stelde bijvoorbeeld al een tijdje uit om aan een online olieverf cursus te beginnen. Op vrijdagmiddag om 16 uur dacht ik in eerste instantie: ‘Nu is het al te laat om te beginnen’. Maar ik besloot in ieder geval mijn materialen klaar te leggen en de schets op canvas te zetten. Eindresultaat? Ik werd alsnog zo enthousiast, dat mijn eerste schilderijtje twee uur later af was! Een stuk sneller dan ik van te voren bedacht had.


En bedenk ook: in die 10 minuten per dag hoeft je creatieve werk niet af te zijn. Je kunt bijvoorbeeld in 10 minuten een eerste schets maken, de dag erna de definitieve lijnen overtrekken en weer een dag later het eerste laagje met kleur. Juist door het op deze manier aan te pakken, hou je het heel leuk en uitdagend voor jezelf. Waarschijnlijk kun je dan niet wachten om de dag erna weer verder te gaan!


Maak er een vaste gewoonte van

Portretten van Margreet

Kies een vast moment op de dag of een vaste dag in de week waarop je met jouw hobby aan de slag gaat. Die afspraak is heilig: geen discussie mogelijk! Je kan zelfs met anderen afspreken als extra stok achter de deur. Zoals heb ik elke maand een middagje tekenen met collega’s doe tijdens onze SketchMonday.


Iemand die hier expert in is, is Margreet Rijlaarsdam. Zij besloot in 2020 om één jaar lang elke dag een portretje te tekenen. Bijna twee jaar later en ta-daaa: ze doet het nog steeds! Dus besloot ik Margreet te vragen naar haar ervaring én tips. Hoe lukt het haar om dit vol te houden?


Margreet: “Wat ik leuk vond aan het experiment was dat ik van tevoren had bedacht: ‘Ik wil gewoon elke dag tekenen’. Ik was heel nieuwsgierig naar wat er zou gebeuren als ik moe, ziek, brak of chagrijnig ben. Kan ik dan nog steeds tekenen en hoe ziet mijn tekening eruit als ik er tegenop zie? Wat gebeurt er met mij als ik heel veel weerstand voel en ik ga toch tekenen? Waar vind ik dan nieuwe inspiratie?

Nu heb ik dus een variatie aan voorbeelden! Je kan echt zien wanneer ik me niet lekker voelde of ik halverwege dacht: ‘Ik vind het wel goed zo’. En dat is dus ook oké. Voor mij was de uitdaging mezelf leren oefenen, laagdrempelig, binnen een half uur.”


En wat heeft Margreet het meest geholpen om 2 jaar lang elke dag te tekenen?

“Wat ik echt vind helpen, is terugkijken. Als je ontevreden bent over wat je gemaakt heb, kijk dan terug naar waar je een half jaar geleden stond. Als je naar één tekening kijkt op een dag, dan denk je misschien ‘Wat is dit voor een ding, kan ik het nou nog steeds niet?!’. Maar als je een paar maanden terugkijkt, zie je: ‘Ik heb echt al veel geleerd en plaats dingen nu anders en mooier’.


Wat mij opviel bij Margreet, is dat de motivatie écht uit haarzelf komt. Ze deelt de portretjes regelmatig online en biedt ze nu ook te koop aan, maar dat is niet de reden dat ze ermee begon of mee doorgaat.

Portret van Margreet Rijlaarsdam
@Magsupyourmind

“Als je denkt: ‘Ik ga een maand lang elke dag tekenen’ en na een week denk je: ‘Het is wel goed geweest’, dan heb je wel gewoon een week lang getekend. En dat is dan oké. Maar als je een heel jaar als doel hebt gesteld en je bent al twee maanden onderweg, dan is zonde om die twee maanden weg te gooien. En toen ik een jaar lang portretten had gemaakt, dacht ik: ‘Ik zie het nog steeds wel zitten’. Als je eenmaal het ritme hebt, is het zonde om dat te doorbreken. Het is gewoon een beetje verslavend, ik heb mezelf aan een verslaving geholpen om elke dag te tekenen, haha.”


Op mijn vraag of ze stiekem wel eens heeft gedacht: ‘F* it, ik sla vandaag lekker over en maak er morgen wel twee’, was Margreet duidelijk. “Dat mag niet van mijn regels. Want van uitstel komt afstel bij mij”.


Meer zien van Margreets portretjes? Check dan zeker haar YouTube kanaal en Instagram.


Het gaat om het proces, niet om het resultaat

@ProjectRembrandt

Wat ik de belangrijkste lessen uit Margreets verhaal vind om zo’n uitdaging vol te houden? Maak het laagdrempelig (30 min per dag), er is géén excuus om een dag over te slaan en vooral: stel het (leer)proces boven het resultaat. En dat laatste is ook mijn volgende tip. Je groeit namelijk niet door niks te doen. Om beter te worden, moet je oefenen! Maar als je alleen focust op het resultaat van die dag, wordt dat oefenen bijna gegarandeerd een teleurstelling. De mensen die - net als ik - fan zijn van het programma Project Rembrandt herkennen misschien wel de uitspraak van docent Iris van afgelopen week. ‘Je mag helemaal de mist in gaan, dan heb je in ieder geval wat geleerd’.


En hoe meer je oefent, hoe meer je inner critic zijn of haar mond houdt! Want als er één tekening van de tien pogingen mislukt, vindt die perfectionist daar waarschijnlijk heel veel van. Maar als er één tekening van 100 tekeningen mislukt? Dat is ineens een stuk minder erg. Tip: de podcast aflevering ‘Practice’ van Lisa Congdon vond ik ook een geweldige reminder hiervoor.

Materiaal voor het grijpen

Eén van de redenen waarom ik afgelopen jaar naar een grotere studio verhuisde, was omdat ik graag meer ruimte voor mijn materialen wilde. Want alles stonden keurig georganiseerd in een kleine kast: doos op doos gestapeld. Elke keer als ik iets wilde pakken, moesten er eerst vijf andere dozen en stapels papier aan de kant. Idem dito voor de kast die ik thuis heb. Met als gevolg dat ik bij mijn jaarlijkse voorjaarsschoonmaak vaak dingen tegenkom waarvan ik denk: 'Oh ja, dat heb ik ook nog!’ (zeg me alsjeblieft dat ik niet de enige ben bij wie dit gebeurt ;).

In mijn nieuwe studio heb ik een grotere kast en twee Ikea rolkarretjes, waardoor ik het meeste materiaal direct kan pakken. En als ik onderweg ben? Dan heb ik altijd een etui in mijn tas met mijn belangrijkste potloden en pennen, plus een schetsboek.


Zorg dus dat je makkelijk bij je hobby spullen kan. Maak de drempel om te beginnen zo laag mogelijk. Koop ook zo’n trolley die je direct naast je bureau of keukentafel zet als je gaat beginnen. Stop altijd een simpel schetsboekje en een vulpotlood in je tas (want die hoef je niet te slijpen). Of richt een vergeten hoekje in je huis in met een klein bureau en een fijne lamp. Als het er toch ligt als je langsloopt, kun je net zo goed even gaan zitten en 10 minuutjes tekenen, toch?


Tijdgebrek? Weg met die smoes!

Ja, je leest het goed. Tijd tekort is een smoesje. En ik zeg dat met alle liefde. Ik snap héél goed dat er dingen in je dag gebeuren, waarvoor je je plannen soms aan de kant schuift. Maar: tijd is prioriteit. Als jij écht graag iets wilt, maak je er tijd voor. De tekst die ik vaak aanhaal is die van Elizabeth Gilbert uit het boek Big Magic. ‘Start an affair with your creativity’. Want mensen die een affaire beginnen, vinden naast hun drukke baan, gezin en sociale leven ook ineens tijd voor elkaar. Al is het maar 5 minuten zoenen in het trappenhuis ;).


Nog steeds niet overtuigd? Dan heb ik deze vraag voor je: hoeveel tijd per dag zit jij op je telefoon? De gemiddelde Nederlander meer dan 2 uur. Precies. Zeker weten dat je daar wel een half uur vanaf kunt snoepen voor jouw creatieve hobby. Mag je daarna als beloning weer verder scrollen.


Doe mee met een challenge

Volgens onderzoek duurt het 2 maanden (66 dagen om precies te zijn) om een nieuwe gewoonte te leren. Wil je een vaste gewoonte van jouw creativiteit maken? Doe mee met een challenge! Op dit moment is er een #100dayproject op Instagram, waarin mensen 100 dagen lang elke dag iets creatiefs maken en delen. Je hebt de #100headschallenge, waarin mensen in tien dagen (of langer) honderd verschillende portretten tekenen, gestart door Ahmed Aldoori. Ook zijn er regelmatig 30 dagen challenges online en in oktober vindt elk jaar #inktober (of variaties daarop) plaats. Ook hiervoor geldt weer: hou het simpel voor jezelf en doe vooral mee omdat je iets wil leren. Omdat je wilt groeien, en niet omdat je elke dag iets moois wilt maken.


Ik deed in 2020 mee aan Inktober omdat ik beter wilde worden in mensen tekenen. Hoewel ik uiteindelijk niet elke dag tekende, kwam ik een heel eind. En het allerleukste? Daarna was ik zelfverzekerd genoeg om mijn eigen online cursussen hierover op te nemen!


En nu? Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Over 40 dagen word ik namelijk 40 jaar! Hoe leuk is het om daar bewust naartoe te leven met een goeie challenge? Daarom daag ik mezelf uit om veertig dagen lang elke dag een illustratie te tekenen. Met de tips uit deze blog moet dat nu lukken!


Ik ben heel benieuwd of jij na deze blog jouw materialen weer gepakt hebt. En durf jij een dagelijkse of wekelijkse uitdaging aan te gaan met jezelf? Laat het me weten in de comments of tag mij in jouw creatieve uitdaging op Instagram!

792 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page