top of page

Muurschildering maken? Dit heb je nodig!

Afgelopen maand ging ik weer aan de slag met een toffe muurschildering opdracht! Dit keer mocht ik het nieuwe pand van de politievakbonden onder handen nemen: de entree hal, 9 vergaderruimtes en 12 deuren. Maak jij ook wel eens muurschilderingen? Of ben je gewoon benieuwd hoe zo’n opdracht van begin tot einde eruit ziet? In deze blog deel ik mijn proces én al mijn pro tips met jou!


Nienke Vletter ontwerp muurschildering Novanet
Ontwerp overnemen op de muur met behulp van een beamer

Hoe kom je aan zo’n muurschildering opdracht?

Natuurlijk is mijn werk online te vinden: op mijn website, Instagram en Facebook. Maar de meeste opdrachten komen via via. Een opdrachtgever ziet mijn werk bij een eerdere klant of krijgt mijn naam als tip van iemand die mij kent.

Ontwerp Nienke Vletter muurtekening Stabilo
Hoofdkantoor Stabilo Nederland

Mijn allereerste muurschildering (of eigenlijk: krijtmuur-tekening) maakte ik in O-café, de koffiebar van het reclamebureau waar ik toen werkte. Vervolgens ging ik ook samenwerken met Viktor, die toendertijd het bedrijf Chalkboard runde. En zo rolde het balletje steeds verder. Van krijtborden en kleine muren naar etalages en uiteindelijk hele kantoorpanden. Zoals o.a. deze junglemuur in Groningen, dit hele kantoor (inclusief de wc’s) in Utrecht en het nieuwe kantoor van Stabilo. Na heel Nederland vind ik het nu wel tijd om ook internationaal te gaan, dus Google HQ: please call me ;-)


Wat ik vooral heb gemerkt: uit elke opdracht die je deelt, komt weer een volgende. Zeker toen ik grotere opdrachten ging doen en dat liet zien online, werden de aanvragen die ik kreeg ook steeds groter.


Heb je nog geen ervaring met muurschilderingen, maar wil je dit wel graag doen? Begin met een muur in je eigen huis! Of vraag bij vrienden / familie / cafés in de buurt of je daar tegen een vriendenprijs iets mag maken. Zij een mooie muur, jij een goed oefenproject voor je portfolio!


Hoe maak je het ontwerp voor een muurschildering?

Mijn eerste muurschilderingen? Die tekende ik met de hand, scande ze in en bewerkte ze in Illustrator of Photoshop. Als de klant vervolgens een kleine wijziging wilde, begon het proces van voor af aan. Je raad het al: dit raad ik niemand aan.

Eén van mijn beste zakelijke investeringen tot nu toe was een iPad Pro met Apple Pencil en het programma Procreate. Sindsdien teken ik de ontwerpen op mijn iPad en kan ik elke wijzigingen véél makkelijker maken. Ik zorg dat ik vooraf de precieze afmetingen van de muur heb, zodat ik in de juiste verhouding het ontwerp kan maken.

Nienke Vletter ontwerp mural Procreate iPad
Ontwerp uitwerken in Procreate

Hoe zet je het ontwerp op de muur?

Er zijn meerdere technieken om een ontwerp op een muur te krijgen. Freehand (uit de losse pols), werken met een grid of...met een beamer! En die laatste methode is mijn favoriet. Op die manier heb ik het ontwerp beter en sneller op de muur staan. Fijn voor de klant en fijn voor mij! Bereid je wel voor op voorbijgangers die de opmerking maken ‘Zo kan ik het ook’ en ‘Oooh, ze kan helemaal niet tekenen, ze trekt het gewoon over’. Bied deze mensen je marker aan en stel voor dat ze het zelf eens proberen. Zijn ze meestal snel uitgepraat ;-)

Welke beamer ik gebruik? Ik ben al jaren fan van mijn Philips Picopix, maar helaas is deze al een tijd uitverkocht. Als iemand een tip heeft voor een goed alternatief: laat het me weten, dan voeg ik het toe aan deze blog!


Wat ik fijn vind aan de PicoPox is dat deze heel klein is (ongeveer 15 x 15 cm) en daardoor onwijs handzaam om mee te nemen. Ik heb er een statief bij, zodat ik ‘em altijd goed neer kan zetten. Ik zorg er wel voor dat een ruimte niet al te licht is, door lampen uit te doen of eventueel ramen af te plakken. Sta je dus op een plek waar volle zon om je muur schijnt? Dan zal je toch moeten freestylen.


Ontwerp Nienke Vletter muurschildering Voys Spindle

Dit kleine beamertje kan behoorlijk veel aan qua grootte van de muur, zeker als de ruimte groot genoeg is om voldoende afstand te nemen. Wordt de muur te groot (of is de afstand te klein), dan beamer ik het ontwerp in delen, soms door de beamer verticaal te draaien. Ik open mijn ontwerp op mijn laptop in Adobe Illustrator, zodat ik makkelijk op elk gewenst percentage kan in en uitzoomen.


In het begin kostte het positioneren van de beamer me trouwens vaak veel tijd, ondertussen weet ik de juiste instellingen en staat het meestal een stuk sneller goed op de muur. Toch is het nog altijd wel een tijdrovend klusje, maar het eindresultaat wordt er wel een stuk beter van!


Wat doe je als je geen beamer kan gebruiken? Een goeie methode hiervoor is de zogenaamd 'doodle method'. Ik heb 'em zelf nog niet geprobeerd, maar weet dat veel mural artiesten deze slimme hack gebruiken. In deze video wordt het duidelijk uitgelegd.

Welke verf gebruik je voor een muurschildering?

Ik gebruik acrylmarkers voor muurschilderingen, omdat deze op de meeste muren goed werken. En het scheelt geknoei met potten verf en kwasten. Ik gebruikte regelmatig Posca markers, maar tegenwoordig kies ik vaak voor de Molotow markers. Deze zijn namelijk navulbaar en dus duurzamer! In plaats van allemaal halflege markers, vul je ze dus gewoon weer bij. En wil jij / de klant een specifieke kleur? Ook dat kan. Je koopt aparte tubes en mengt daarmee je eigen kleuren. Dit is wel even een klusje, dus als het kan, probeer ik dit vooraf aan de uitvoer al te doen. Tip: doe dit bij een wasbak voor het geval je toch knoeit of je net gevulde marker omgooit. Ik spreek uit ervaring ;-)


Ga je echt grotere kleurvlakken schilderen? Of moet je op hele grove muren werken? Dan kun je beter een kwast erbij pakken. Je kunt hiervoor je de verf uit de markers en de navultubes gebruiken. Omdat deze verf iets verdund is, heb je vaak minder nodig dan je verwacht! Giet de verf in een bekertje, zodat je dit makkelijk vast kan houden.


Maak je een ontwerp op glas? Ook daarop kun je werken met de acrylmarkers. Ze zijn na het drogen wel een beetje waterbestendig, maar je moet er niet heel hard op gaan wrijven. Moet het meerdere jaren blijven staan en dus echt watervast zijn? Dan kun je o.a. kiezen voor lakmarkers van Edding, maar nog mooier is het werken met de speciale signpainters verf ‘OneShot’. Dit kan op glas, maar ook op gelakte ondergronden zoals deuren. Vergeet dan niet om ook terpentine mee te nemen. Werken met OneShot vraagt wel even wat oefening, maar het resultaat is top.


Wat heb je nog meer nodig?

Sinds kort heb ik een perfecte toolbox waar al mijn materiaal in zit (gewoon van de Ikea trouwens :). En daarin zit altijd:

  • Baby- / toetenpoetsdoekjes (absolute pro-tip, hiermee krijg je alle verf van je handen, vloeren en zelfs van de muur af als je snel bent)

  • Een waterpas en rolmaat (zeker weten dat je ontwerp recht op de muur staat)

  • Schilderstape (handig om als ‘lineaal’ op de muur te plakken)

  • Vuilniszakken (om bijvoorbeeld ramen en vloeren mee af te dekken)

  • Genoeg extra markers en reserve-nibs (vervelend als je halverwege je opdracht verf tekort komt)

Nienke Vletter toolbelt schilderen
Alles binnen handbereik met een DIY toolbelt

Ook neem ik altijd een lang verlengsnoer mee voor mijn laptop en beamer en een kleine klustrap. Als ik hoger dan 2 meter moet zijn, vraag ik of de klant een trap wil regelen. Meestal is deze wel in bedrijfspanden aanwezig namelijk. Moet je echt hoog zijn? Dan zal je een steiger moeten huren (of door de klant laten doen): hou hiermee dan rekening in je offerte.


En verder nog slimme tips?

Waar staat de muur?

Vraag altijd om een paar goeie foto’s voordat je een offerte maakt. Of nog liever: zorg dat je van te voren de muur en de ruimte hebt bekeken. Gaat het om een gladde muur in een rustig kantoorpand of is het een grove gestucte muur in een druk café? Is het een smalle gang of een grote ruimte met heel veel ramen? Dit heeft allemaal namelijk nogal invloed op de tijd die je nodig hebt voor de uitvoer.


Wees flexibel

Bereid je er alvast op voor: muurschilderingen maken zit altijd vol verrassingen. Ik heb in drukke beurshallen tussen alle werklui gestaan, in een gang van een verpleegtehuis vol rollators, in een snikhete hal van een wegrestaurant op 3 meter hoog achter een snoepautomaat, op een koude betonvloer gezeten in een verbouwde boerderij, door de vloer gezakt in een nieuwe horecazaak, etc. etc. Elke opdracht is anders, dus flexibiliteit is een handige eigenschap.


Schakel hulp in

Muurschilderingen maken is een intensieve bezigheid. Van hoog op een trap staan tot laag op de grond liggen: een sessie poweryoga is er niks bij. Zeker als je - net als ik - meestal achter je bureau zit, is het intensief voor je lijf om ineens de hele dag te staan schilderen. En al helemaal als het grote opdrachten zijn waar je meerdere dagen mee bezig bent. 2 á 3 dagen is meestal wel de max, daarna wordt een rechte lijn zetten steeds lastiger ;-).


Anne GoudenLijntjes muurschildering quote

Mijn oplossing? Vraag om hulp! Ik heb een paar vaste collega’s die ik altijd kan bellen voor dit soort opdrachten (hallo Anne, hallo Astrid). Niet alleen is het fijn om een klus in 2 dagen af te maken, het is ook nog eens véél gezelliger! En omdat ik weet dat zij dezelfde kwaliteit als ik leveren, hoef ik me nergens zorgen om te maken. Vraag dus wel iemand waarvan je weet dat je op diens skills kan vertrouwen, want jij blijft altijd eindverantwoordelijk richting de klant.


Boek een massage

Als ik een meerdaagse muurschildering klus heb, probeer ik de dag daarna vrij te houden om uit te rusten. Helemaal een aanrader: boek die dag een massage. Je spieren zullen je héél dankbaar zijn. Nog beter: ik kreeg dit jaar voor mijn verjaardag dit massagekussen van mijn familie. Ik ben serieus he-le-maal fan (en heb er ondertussen ook eentje op m'n studio liggen). Voor de prijs van 2 massages heb ik voortaan altijd een stevige massage klaarliggen op mijn eigen bank. Van mijn voeten en kuiten tot mijn rug en nek: heer-lijk!


Wil je nóg meer tips?

Ik kan je zeker aanraden om de dames van Pandr design te volgen. Ten eerste omdat het gewoon badass vrouwen zijn die tof werk maken. En ten tweede omdat ze heel veel goeie tips delen over het maken van murals én de zakelijke kant die daarbij komt kijken. Ook een dikke aanrader is de blog van mural- en lettering artist Lauren Hom.


Zo, dat waren al mijn tips rondom muurschilderingen. Waarover zou jij nog meer een blog willen lezen? Ik ben heel benieuwd! Laat het hieronder weten in de comments of stuur me een DM op Instagram!



PS Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je producten aanschaffen, zoals de markers of de beamer? Dan help je mij heel erg door je bestelling via deze links te doen. Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Dat geeft mij de ruimte om nog heel veel van deze blogs te schrijven :-). Dank je wel alvast!


5.516 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page