top of page

Hoe word je illustrator? 5 tips om van jouw hobby een droombaan te maken.

Ruim vijf jaar geleden (op 1 oktober 2015 om precies te zijn) werd ik ondernemer. Tenminste: ik schreef me in bij de KVK en werkte ondertussen ook nog parttime voor een baas. Twee jaar later nam ik de volgende stap en werd ik fulltime illustrator! Inderdaad, ik verdien mijn geld met tekenen. Een droombaan, toch? Absoluut, maar spoiler alert: er komt meer bij kijken dan alleen tekenen.


Als illustrator krijg ik regelmatig de vraag: ‘Ik wil net als jij mijn geld verdienen met tekenen. Heb je tips hoe ik mijn droom kan waarmaken?’. Die heb ik zeker! Ik begon mijn hobby-dat-een-bedrijf-werd niet met een businessplan. Terugkijkend op de afgelopen 5 jaar zijn er wel een aantal stappen die mij enorm hebben geholpen. Hoewel de voorbeelden gaan over mijn werk als illustrator, zijn deze 5 tips volgens mij voor elke ondernemer van toepassing!

Nienke Vletter in hangmat in Italie
Vingers onder de verf: een droombaan! (picture @Magdalena_Heijting)

Tip 1 – Begin met en-en in plaats van of/of

Het voelt misschien alsof het 't één of het ander moet zijn. Je baan opzeggen en vol je droom achterna of verstandig/voorzichtig zijn en het niet doen. Maar zeker de eerste jaren is het heel fijn om het allebei te doen! Bij mij begon het avontuur als een hobby, ik plaatste mijn allereerste Instagram post en langzaam werd het een bedrijf.

Mijn eerste werkplek thuis

Ik werkte (eerst 36, toen 32 uur) bij een marketingbureau als projectmanager, en was al snel elk vrij moment bezig met mijn eigen bedrijf. In de avonden, de weekenden én op mijn parttime vrijdag. Na 2,5 jaar kwam ik op een kantelpunt: wilde ik volledig van mijn eigen bedrijf kunnen leven, dan moest ik er meer tijd aan besteden en dus mijn baan opzeggen.


De voordelen van parttime ondernemen

Deze weg had een aantal voordelen. A) Ik had al een aantal jaar mijn (klant)netwerk opgebouwd. Ik wist daardoor dat mijn bedrijf echt genoeg potentie had toen ik mijn vaste baan opzegde. B) Alles wat ik verdiende met mijn eigen bedrijf was die eerste 2,5 jaar extra - bovenop mijn vaste salaris. Dat zorgde ervoor dat ik een spaarpotje kon opbouwen. Toen ik eenmaal de stap maakte naar fulltime freelancer, had ik een goeie financiële reserve.


Stapje voor stapje Kortom: je hoeft niet gelijk alle zekerheid overboord te gooien om je droom te realiseren :-) Begin in je vrije tijd en bouw het langzaam uit. Krijg je betaalde opdrachten? Worden dat er steeds meer? Overleg dan met je leidinggevende of je een dag minder kan werken of zoek een andere baan binnen dat vakgebied waarbij dit wel kan. Ik ken genoeg freelancers die parttime een vaste baan hebben en parttime voor zichzelf werken.Tip 2 – Save up for a rainy day

Ik noemde het al in de vorige tip: begin met een spaarpotje. Zo’n financiële buffer is heel fijn voor maanden waarin je minder inkomsten hebt.

Nienke Vletter_quote handlettering

Natuurlijk zijn er genoeg ondernemers die al hun spaargeld in hun nieuwe onderneming stoppen. Zeker als je bijvoorbeeld een pand of groot materiaal moet kopen om te starten. Maar als het kan, zorg dan voor zo’n spaarpotje als je de stap maakt naar fulltime ondernemen. Bijvoorbeeld voor het geval dat er een wereldwijde pandemie uitbreekt…

Het geeft heel veel rust als je weet dat je een aantal maanden vooruit kunt, zonder stress over hoe je je huur / hypotheek / leven moet betalen. Het geeft je bovendien de mogelijkheid om te investeren op het moment dat het nodig is. In goed materiaal, een werkplek, cursussen om jezelf verder te ontwikkelen of bijvoorbeeld het inschakelen van een boekhouder, een VA (een VA?) of marketingexpert.Tip 3 – Mensen moeten weten waarvoor ze jou kunnen vragen

Deze tip kreeg ik jaren geleden van een coach. Eigenlijk een ontzettende open deur, maar ik merk dat zeker beginnende ondernemers dit nog wel eens vergeten. Als mensen in jouw omgeving niet weten dat jij in je vrije tijd illustrator / meubelmaker / expert op het gebied van duurzame energie bent, vragen ze je ook niet op het moment dat ze iemand zoeken voor een illustratie / op maat gemaakte kast / advies over zonnepanelen.

Mijn eerste muurtekening: bij O-bureau

Ik snap het wel: het kan best spannend zijn om jouw bedrijf-in-kinderschoenen te delen. Juist ook met mensen die dichtbij je staan. Maar die mensen zijn ook jouw grootste ambassadeurs! De meeste opdrachten komen vaak via-via, zéker in het begin. Mijn allereerste opdrachten waren voor het bureau waar ik werkte, een klant daar van mij, dispuutsgenootjes en natuurlijk mijn (schoon)moeder en tantes.

Dus: deel je werk op Facebook en Instagram. Maak hiervoor een apart account of gebruik je eigen account voornamelijk nog zakelijk. Als klanten een illustrator / meubelmaker / consultant zoeken, willen ze namelijk zoveel mogelijk werk zien. Niet tussen dronken foto's en kattenfilmpjes hoeven zoeken ;-) Maak eventueel een website aan of in ieder geval een e-mail met je bedrijfsnaam. Zet het op LinkedIn, vertel het op familiefeestjes en (juist ook!) aan je collega's.Tip 4 – “Begin een affaire met je creativiteit”

Overal aan het tekenen :-)

Dit vind ik een briljante tip uit het boek Big Magic van Elisabeth Gilbert. Als illustrator hoor namelijk vaak van mensen dat ze heel graag willen leren tekenen, maar geen tijd hebben. Tijd heb je niet, tijd maak je ;-)


Gilbert omschrijft dit erg leuk: als mensen een affaire beginnen, vinden ze (naast een fulltime baan, partner en kinderen) ineens wel tijd. Tijd om snel ergens af te spreken met hun minnaar. Al is het 5 minuten zoenen in het trappenhuis: ze vinden een gaatje in die drukke planning.


Dat moet je dus ook doen met je droom. Maak er je minnaar van! Ik heb bijvoorbeeld altijd een schetsboek bij me. Zit ik in de wachtkamer bij de tandarts? Een perfect moment om even te schetsen. Ga ik ergens heen met de trein? Dan zit ik niet op mijn telefoon, maar met mijn schetsboek. Moet jij regelmatig wachten op je kind bij zwemles / pianoles / sportles? Per-fect! Hoe meer gestolen momentjes je vindt om aan jouw droom te werken, hoe sneller je groeit.Tip 5 - Disclaimer: als illustrator ben je niet alleen aan het tekenen.

Het klinkt misschien flauw, maar vaak bestaat het romantische beeld dat ik de hele dag aan het tekenen ben. Was het maar zo’n feestje! Een groot deel van mijn tijd besteed ik aan e-mail, social media, offertes, administratie, nieuwe plannen uitwerken, blogs en nieuwsbrieven schrijven, etc. Collega Marloes de Vries maakte hier trouwens een briljante Reels over.


Where the magic happens: mijn studio

Dit geldt voor elke ondernemer, maar creatieven lijken dit soms nog nét iets vaker te vergeten. Wil je leven van je creatieve werk, dan moet je niet alleen een goeie artiest worden, maar ook een goeie ondernemer. Ik had al 10 jaar ervaring als projectmanager, waardoor dit voor mij een stuk makkelijker ging. Ik weet hoe ik een offerte met goeie tarieven moet opstellen, hoe ik moet onderhandelen, met klanten om moet gaan, hoe ik een haalbare planning maak, waar mijn eigen grenzen liggen, wanneer ik hulp moet inschakelen, etc. etc.


Zijn dit dingen die voor jou nog helemaal nieuw zijn? Kijk dan of je dit in je huidige baan al kan leren (denk aan de 1e tip). Misschien kan je op je werk meekijken met collega’s die hier ervaring mee hebben? Of gebruik je spaarpotje om hierin te investeren. Volg een cursus, schakel een business coach in of huur iemand in om je hierbij te helpen. Zo creëer je ruimte. Ruimte om jouw tijd te besteden aan de werkzaamheden waar jij het meest blij van wordt!

Mensen zeggen regelmatig: het lijkt me zo heerlijk dat je jouw eigen werk en dagen kan bepalen. Absoluut! Die vrijheid is één van de mooiste dingen aan ondernemer zijn. Onthoud alleen ook: als ik ervoor kies om op maandag in de zon op een terrasje te gaan zitten, betekent het ook dat ik die middag geen geld verdien. Net als wanneer ik ziek ben of vakantie heb.


Hoe zeker ben jij van je zaak? (pun intended) Allemaal dingen om rekening mee te houden. Ben je iemand die erg gehecht is aan financiële zekerheid en stabiliteit? Dan is fulltime ondernemen misschien niet jouw ding. Heb jij er na bovenstaande tips nog steeds het volste vertrouwen in dat je van jouw hobby je droombaan kan maken? Onwijs leuk! Ik vind het namelijk nog steeds de beste stap die ik ooit heb gemaakt.


Ik ben heel benieuwd: heb jij een ondernemers-droom? Wat wil jij worden? Of ben je al ondernemer en heb jij nog een aanvullende tip? Laat het weten in de comments!

1.585 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page