top of page

Steun je favoriete artiest (inclusief mij ;) op Patreon

Tijd voor een mini-feestje: ik heb een Patreon account gelanceerd! Misschien ben jij al bekend met Patreon en support jij al een aantal artiesten, kunstenaars of andere creatieven daar. Is Patreon helemaal nieuw voor je? Ik zet in deze blog het hoe, wat en waarom voor je op een rij.


Begin een affaire met je creativiteit Patreon Nienke Vletter

"Oké, wat is Patreon?"

Simpel gezegd: Patreon is een online platform, waar je artiesten die je leuk vindt steunt met een klein maandelijks bedrag. In ruil daarvoor krijg je toegang tot exclusieve content. Ikzelf heb de afgelopen jaren al meerdere collega-artiesten op deze manier gesteund! Het is een mooie manier om meer persoonlijk te connecten en meer te leren van iemands creatieve proces.


Schetsboek Patreon Nienke Vletter

"Waarom ben je een Patreon account begonnen?"

Ten eerste omdat ik een community wil opbouwen naast Instagram. Instagram is op dit moment het belangrijkste kanaal waar ik mijn werk deel. Ik vind het nog steeds erg leuk, maar a) het neemt veel tijd in beslag en b) het voelt best riskant om je volledig op één platform te richten. En daarbij bepaalt Instagram de regels. Het algoritme bepaalt welke inhoud het beste werkt (zoals Reels in plaats van foto's). Daarom deel ik ook een tweemaandelijkse nieuwsbrief en schrijf ik deze blogs. Hierin kan ik meer delen, op mijn manier, in plaats van hoe een algoritme dat verzint ;).


Ten tweede wil ik een plek die zowel jou als mij meer mogelijkheden biedt voor interactie, het delen van inspiratie en tips. En eerlijk gezegd? Het is niet haalbaar om alle tips, tricks en kennis op sociale media te delen zonder dat daar (deels) een inkomen tegenover staat. Ik weet dat veel van jullie het onwijs leuk vinden om het creatieve proces achter de schermen te zien. En om de tools en inspiratie te krijgen om zelf meer te creëren. Daar wil ik graag meer tijd aan besteden! Want elke keer als ik bewust de tijd neem om aan mijn creative skills te werken, zie ik hoeveel ik weer groei. En dat betekent ook dat ik daarna weer meer kennis in huis heb om met jou / jullie te delen.


“Waarom zou ik je Patron worden?”

Als je het leuk en leerzaam vindt wat ik deel online, dan is Patreon een mooie manier om dit te supporten. Maar natuurlijk krijg jij er van alles voor terug! Ik weet hoe leuk we het allemaal vinden om creatief bezig te zijn. Maar we hebben ook zo veel redenen waarom dat niet zo vaak gebeurt als we willen. Ik hoop dat mijn Patreon account een duwtje in de rug is om meer plezier en zelfvertrouwen te hebben als je gaat tekenen of schilderen. Om je handvatten te geven om jouw creatieve skills te laten groeien. Om je nóg beter advies te geven over art supplies. En: elkaar inspireren en stimuleren om vaker te tekenen!


“Wat krijg ik ervoor terug?”

Afhankelijk van het level dat jij kiest, krijg je content zoals: een kijkje achter de schermen, meer schetsboek pagina's, stap voor stap foto's, timelapse of proces videos, Q&A video's, creatieve inspiratie, boekentips, giveaways, live Zoom sessies en zelfs korting bij mijn favoriete webshops én op mijn online cursussen.


“Hoe werkt het dan en wat kost het om Patron te worden?”

Op Patreon kies je het niveau (genaamd 'tiers') wat je zelf wilt. Ik heb levels gemaakt waaruit je kan kiezen als je mij support. Word je 'gewoon' lid, dan kost het je niets! Wil je meer? Dat kan voor €7,50 en €14,50 per maand, plus 21% btw. Met elk niveau krijg je meer extraatjes, inclusief de voordelen van de voorgaande levels. Zodra je aanmelding verwerkt is, krijg je toegang tot alle inhoud voor dat niveau!

Abonnementen Patreon Nienke Vletter

“Hoe zien de verschillende niveaus eruit?”

Ik heb een paar Instagram stories gemaakt om je een eerste indruk te geven. En op mijn Patreon pagina vind je een uitgebreide beschrijving van alle verschillende tiers. Extra leuk: zodra je lid wordt, krijg je toegang tot alle posts en updates, ook van voordat je lid werd! Update: de benefits van de €3,- tier zijn vervangen door een gratis optie. Om de week krijg je dan een update, met behind the scenes foto's, als eerste updates over nieuwe workshops en af en toe extra creatieve inspiratie.


“Kan ik op elk moment instappen?”

Jazeker, dat kan! Je kunt op elke dag van de maand Patreon worden, je mist dan niets. Zodra je een level gekozen hebt, wordt het bedrag voor dat niveau in rekening gebracht. Vervolgens vindt de automatische afschrijving op diezelfde datum in elke volgende maand plaats, en dit is elk moment opzegbaar.

Goed om te weten: omdat Patreon een Amerikaans bedrijf is, kun je helaas niet met iDeal betalen. Je kan wel betalen met je creditcard, Apply Pay of met PayPal (voor PayPal heb je trouwens geen creditcard nodig, in Nederland kun je met je bankrekening een PayPal-account aanmaken).


“Kan ik mijn abonnement op elk moment opzeggen of wijzigen?”

Absoluut, wanneer je maar wilt! Na opzegging stopt je abonnement voor je volgende betaling. Je kunt er ook voor kiezen om te downgraden naar een lager niveau (als je me nog steeds wilt steunen, maar die maand minder tijd of financiën hebt). Je kunt ook altijd upgraden naar een hoger niveau wanneer je wilt.


“Deel je op Patreon in het Nederlands of Engels?”

Net als op mijn Instagram ga ik op Patreon in het Engels delen. Op dit moment zijn namelijk nog steeds meer dan de helft van mijn volgers niet-Nederlands. Ik wil hen dus ook de kans geven om deze extra content te zien en begrijpen. Word je lid en heb jij vragen of wil je reageren op posts? Dat kan altijd in het Nederlands als je dat fijn vindt. Zo blijf het voor iedereen toegankelijk, Nederlands én internationaal.

Penselen Patreon Nienke Vletter

“Ga je nu minder delen op andere platforms?”

Nee, niet echt. Eigenlijk hoop ik dat Patreon het mogelijk maakt om meer te gaan delen! Ik ga nog steeds een tweemaandelijkse een nieuwsbrief sturen (alle Patrons krijgen die ook automatisch). Ik deel ook nog steeds stories en posts op Instagram. Maar ik hoop dat Patreon over een tijdje genoeg inkomsten genereert om nóg meer tijd te besteden aan het maken van goeie content! Meer schetsboek pagina's om te delen, meer tutorials om te laten zien en bijvoorbeeld ook weer meer blogs schrijven, want dit kost altijd veel tijd.


“Ik volg je al Instagram en zie daar wat je maakt. Waarom zou ik Patreon worden?”

Als Patron krijg je altijd extra's! Als ik een illustratie deel op Instagram, krijg je als Patreon bijvoorbeeld ook de stap voor stap foto's van dat eindresultaat of een timelapse video ervan. Of een flip through van een boek waarvan ik op Instagram alleen de cover laat zien. En allemaal leuke extra's zoals een maandelijkste Q&A video's waarin ik specifieke vragen beantwoord, meer uitleg over mijn creatieve proces en met de top-tier Patrons houden we maandelijkse een live Zoom sessie en giveaway!


“Klinkt top, ik doe mee!”

Super leuk als je lid wordt van mijn Patreon!


Heb je nog vragen over Patreon?

Stuur me gerust een mailtje of een berichtje op Instagram!De foto's in deze blog zijn gemaakt door @brandedby_hetschetsmeisje


625 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page