Review: zijn Holbein kleurpotloden hun prijs waard?

Ken jij het Japanese merk Holbein al? Dit merk kwam een aantal jaar geleden steeds vaker voorbij op YouTube en Instagram, vooral bij illustratoren die Holbein’s Acryla Gouache gebruikten. En toen deelde Judith van de webshop Splendith goed nieuws: ze kon Holbein naar Nederland importeren! Oh oh, trouble in paradise, want deze kleurpotloden zijn heerlijk. Hoe, wat en waarom? Dat lees je in deze review!


Het grootste minpunt

Laten we voor de verandering deze review eens beginnen met het grootste nadeel in plaats van de voordelen. Dat is een hele duidelijke: de Holbein potloden zijn niet goedkoop. Sterker nog: met € 4,75 per stuk zijn het de duurste potloden die ik ken. Een set potloden is natuurlijk altijd voordeliger, maar de grootste Holbein set van 150 stuks kost 450 euro. Da’s nog steeds 3 euro per potlood. Ter vergelijk: de Faber Castell Polychromos set van 120 potloden kost ongeveer 190 euro.


Zijn de Holbein kleurpotloden die prijs ook waard?

Misschien spreekt het voor zich: voor deze prijs verwacht je een héél goed potlood. Dat zijn de Holbein potloden ook! De potloden zijn gemaakt van een mix van olie, wax en vet. Ze hebben daardoor een ontzettend lekkere kleurafgifte. Veel lagen over elkaar zetten? Geen probleem! Kleuren met elkaar blenden? Easy peasy!

Qua hard/zachtheid vind ik ze redelijk vergelijkbaar met Polychromos, de Holbein zijn net iets zachter. Dat ‘creamy’ gevoel vind ik heerlijk. Het enige nadeel van deze zachtheid is dat je wat vaker moet slijpen om een scherpe punt te houden. Dat doet elke keer wel een beetje pijn als je in je achterhoofd houdt dat je een paar euro aan ‘t wegslijpen bent ;-).


En dan de kleuren…ooh la la!

Ik heb de set met 12 pastel potloden en een paar losse kleuren erbij gekocht. Ik was eigenlijk helemaal niet van plan deze potloden te kopen, totdat ik Splendith ging helpen op mijn favoriete creatieve event Creative Life. Drie dagen lang stonden deze snoepdoosjes met pasteltinten voor mijn neus, een beetje verleidelijk en aantrekkelijk te wezen. Vijf minuten voor het sluiten van het event hield ik het niet meer vol en heb ik mezelf alsnog getrakteerd op deze beauties.

Volgens mij is er geen enkel ander merk dat zoveel pasteltinten in haar collectie heeft. Tombow heeft wel pastelkleuren in alle Irojiten sets, maar deze hebben wel een veel lichtere kleurafgifte dat de Holbein potloden.

Naast de pastel kleuren heeft Holbein uiteraard de ‘gewone’ kleuren ook in haar collectie. Er is een set met 12 basiskleuren, maar ook grotere sets met een mix van 25, 36, 50 of 100 kleuren. De ultieme set is die van 150 stuks in een prachtige houten box. Ik zit al te kwijlen bij het plaatje.


Beter dan de concurrenten?

Waarom is die prijs bij Holbein nou zoveel hoger? Holbein gebruikt echt topkwaliteit materialen en pigmenten. En vooral dat laatste merk je. Het grootste verschil zie je wanneer je de potloden op gekleurd (en vooral op zwart) papier gebruikt. Bij andere potloden worden de kleuren op donker papier vaak erg flets, zeker bij de potloden van hobby- of studiekwaliteit. Bij Holbein springen de kleuren nog steeds van het papier! De enige andere potloden die ik tot nu toe net zo goed vind op zwart papier, zijn de Caran d’Ache Luminance.

Als je jezelf écht wil verwennen.

Als ik niet aan de prijs denk, zouden deze potloden misschien wel favoriet zijn. Als je jezelf echt wil verwennen met topkwaliteit potloden, dan zit je met Holbein helemaal goed. Dus die set van 50 pastel kleuren? Ook al weet ik wat mijn familie ervan gaat zeggen, die set zou volgend jaar wel eens op mijn verlanglijstje kunnen belanden ;-)


Welk merk potloden staat er nog op jouw verlanglijstje? Laat het me weten in de comments!


PS De Acryla Gouache waar ik het in de eerste alinea over had? Een review over deze tubes vol met de lekkerste pigmenten staat op mijn to-do lijst!

649 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven