De Illustratie Expeditie: is het de investering waard?

In 2019 deed ik mee aan de Illustratie Expeditie van Femke Veltkamp. Een intensieve cursus waarin ik aan de slag ging met het ontwikkelen van mijn illustratie stijl. Spannend, maar ook heel leuk! In oktober start er een nieuwe editie van deze online opleiding. Een mooi moment om te delen wat ik geleerd heb van dit creatieve avontuur! In deze blog vertel ik over mijn ervaring en of ik vind dat het de investering waard is.Klinkt leuk, maar wat is de Illustratie Expeditie precies?

De Illustratie Expeditie is een cursus van illustratie-mentor Femke Veltkamp.

Ze heeft zelf een creatieve achtergrond (Grafisch Lyceum, Kunstacademie), maar liep in het proces enorm tegen faalangst en perfectionisme aan. Na een aantal banen, een burn-out en de geboorte van haar zoontje ontdekte ze wat ze het liefst wilde doen. Vrij werk maken en anderen helpen zichzelf ook creatief te ontwikkelen!


Daarom ontwikkelde ze deze online cursus. Eigenlijk is ‘opleiding’ een beter woord, want dit traject duurt ongeveer negen maanden tot een jaar. Verdeeld over 3 blokken krijg je elke week een uitgebreide video met uitleg en huiswerkopdrachten. Het resultaat deel je in een online omgeving, samen met je mede-cursisten. In Zoom-sessies met Femke kun je gerichte vragen stellen en krijg je feedback om je verder te helpen in het proces.Waarom ben ik de opleiding gaan doen?

Ik werkte al 10 jaar als communicatieadviseur en projectmanager bij ontwerp- en reclamebureaus, maar mistte het steeds meer om zelf creatief bezig te zijn. In 2015 ontdekte ik handlettering (dank je wel Flow magazine en Pinterest). Het begin van een nieuwe passie / verslaving / obsessie ;-). Elk vrij moment zat ik te oefenen in mijn schetsboek en langzaam werd deze hobby een bedrijf.

Ondertussen werkte ik ook hard door bij mijn vaste baan. Te hard. Ik raakte overbelast en ook mij werd toen duidelijk: van illustreren word ik écht gelukkig! Eind 2017 durfde ik er eindelijk voor te gaan: ik stopte met mijn vaste baan en werd illustrator. Beste. Beslissing. Ooit.


Ik merkte daarna al snel dat ik nóg meer wilde. Meer dan alleen handlettering. Ik wilde illustraties maken en mijn eigen herkenbare stijl hierin ontwikkelen, maar wist niet goed hoe. Ik volgde een training bij Monique van der Vlist van Happymakersblog en zij adviseerde mij om de Illustratie Expeditie te gaan doen. Ik had ooit al eerder contact gehad met Femke over een cursus en na een telefoongesprek met haar wist ik 't zeker: dit heb ik nodig!


Hoe zit de Expeditie in elkaar?

De opleiding is verdeeld in 3 blokken:

  • In blok 1 ga je vooral experimenten en leer je de diverse stappen van het creatieve proces doorlopen. Niet beginnen met een eindresultaat in gedachten, maar vooral zien wat er ontstaat als je weer gaat spelen. En daar hoort ook bij: lelijke dingen maken. Lelijke dingen maken als perfectionist, dat is zoiets als dansen uit de maat als je een goed ritmegevoel hebt. Freaking lastig! Als projectmanager was ik bovendien zó gewend om vanuit het eindresultaat voor de klant te werken, dat dit echt wennen was voor mij. En als ik voor mezelf tekende, zat er altijd de gedachte bij: ‘Wordt dit iets wat ik op Instagram kan delen?’. Dit blok was daardoor veel leerzamer dan ik vooraf had verwacht.

  • In blok 2 ga je meer kijken naar de ‘techniek’ van illustraties. Niet zozeer de techniek met materialen (dat mag je lekker zelf doen), maar welke elementen zet je in om een krachtig beeld te maken? Kleurgebruik, contrast, compositie, etc. Hoewel veel informatie niet helemaal nieuw was voor mij, hielp het wel ontzettend om hier weer bewust mee aan de slag te gaan. Je krijgt bij elk onderwerp een opdracht, maar je geeft hier wel je eigen invulling aan. Lekker maken waar jij blij van wordt dus!

  • Blok 3 is the real deal. Aan het begin van dit blok bedenk je een eigen project om 10 weken aan te werken. Hierin pas je alle kennis toe en leer je hoe je zo’n project van begin tot einde doorloopt. Best lastig, want dit is ook een moment waarop de innerlijke criticus, de faalangst, de perfectionist en/of het uitstelgedrag weer om de hoek komt kijken ;-) Ik zat de avond voor de deadline nog alles af te maken. Flashback naar mijn just in time tactiek uit mijn studententijd. Het was heel nuttig om aan een concreet project te werken, wat meer omvat dan één illustratie of Instagram post. Ook leuk om te zien dat iedereen hier een eigen invulling aan geeft. De één maakte abstracte illustratieve prints, de ander een geweldig prentenboek voor kinderen met papiercollage. Je gaat echt aan de slag met iets wat bij jou als illustrator past.


Een serieuze opleiding

Het eerste blok vond ik verrassend leuk. Lekker de tafel vol verf, papier en kwasten. Gewoon gaan spelen en (in mijn geval altijd binnen 3 minuten) vieze vingers krijgen.

Ik vond dit zó leuk, dat mijn innerlijke criticus er ontzettend iets van vond. Want ik moest geld verdienen, niet spelen! Dit was veel te leuk om nuttig te zijn!

Het duurde even voordat ik die knop om kon zetten (en mijn inner-bitch haar mond kon laten houden ;-). Door het echt te zien als serieuze opleiding en niet zomaar een leuke cursus, mocht ik van mezelf alle tijd ervoor nemen. Als ik een opleiding was gaan doen waarbij ik wekelijks 1 á 2 dagen weer in de collegebanken had gezeten, was het ook geen tijdsverspilling geweest. Toevallig had ik mazzel dat je bij deze opleiding de collegebanken inruilt voor vieze vingers!


Hoeveel tijd kost het?

Een veelgestelde vraag: hoeveel tijd ben je kwijt hieraan? Femke geeft op haar website aan dat het zo’n 12 uur per week kost als je de opleiding in 9 maanden wilt afronden en dat klopt. Wil je serieus en snel groeien? Dan zou ik zeker zo'n 8 á 12 uur per week ervoor blokken. Je mag er trouwens ook voor kiezen om er langer over te doen: je hebt in de nieuwe editie van de Expeditie één jaar lang online feedback sessies.

De grootste sprongen maakte ik in de weken dat ik er zeker 2 dagen aan de opdracht(en) van die week besteedde. Het liefst werkte ik er elke dag aan, maar ergens tussendoor moest ik ook nog een bedrijf runnen.

In het 2e en 3e blok had ik hierdoor soms minder tijd en dat merkte ik dan gelijk in mijn resultaat. Dus ja: het is soms een uitdaging om de Illustratie Expeditie te combineren met een vaste baan, eigen bedrijf, een gezin of gewoon je leven ;-). Maar het is zo leuk én waardevol! Mijn advies is dan ook: blokkeer er sowieso een vaste dag voor en spreek dit ook af met je partner, kinderen, familie, vrienden en/of werkgever. Elke vrijdag was bijvoorbeeld mijn opleidingsdag. Die dagen moet je gewoon ‘heilig’ verklaren en blokkeren in je agenda!


Wat leer je wel en wat leer je niet?

Jouw eigen stijl

Het doel van de opleiding is om jouw unieke illustratiestijl te ontwikkelen. Dat betekent dat je geen voorbeelden van Femke krijgt, want dan ga je juist weer de stijl van iemand anders kopiëren. Je hoeft dus ook geen brave leerling te zijn: hoe fijn is dat! Je voert de opdrachten op jouw eigen manier uit. Ligt de opdracht van die week je niet? Dan geef je er lekker jouw eigen draai aan. Die vrijheid heb je en moedigt Femke ook aan. Hierdoor leer je wat jou het beste past. Met welk materiaal werk je het liefst, van welke thema’s word jij blij, welke doelgroep heeft jouw voorkeur, hoe groot of hoe klein werk je graag, etc.


Het creatieve proces

Ik dacht dat ik wel wist hoe dit proces in elkaar zat, maar girl, was I wrong.

Het creatieve proces heeft een aantal fasen. Door de opdrachten leer je in welke onderdelen van dit proces jij goed bent en wat je nog aan moet werken. Ik kan bijvoorbeeld heel goed onderzoeken, plannen, verdiepen en uitvoeren. Terwijl anderen bijvoorbeeld juist heel goed waren in het experimenteren en het lastiger vonden om tot een concreet eindresultaat te komen.

De ‘speel-fase’ blijft voor mij de grootste uitdaging. Ik kan prima los kliederen, maar zodra het iets concreets moet worden, neemt mijn perfectionist het over. Als een soort Jekyll en Hyde ;-) Wat voor mij goed werkt: eerst kliederen, dan schetsen en dan een combinatie van die twee maken. Kijken naar wat er in de experimenteer-fase goed werkte en dat in mijn ‘nette’ schets terugbrengen.


Met die innerlijke criticus en het perfectionisme ga je trouwens ook aan de slag. Bij mij is dit een strenge, behoudende, ouderwetse schooljuf. Zo eentje met een “kies maar wat verstandig is” attitude. Ik was me hiervan al bewust voor de Expeditie, maar weet nu – mede door de opleiding – beter hoe ik haar kan tackelen. Rationele en geruststellende argumenten werken bij mijn degelijke dame het beste ;-).

Materiaal

Je leert niet specifiek werken met een bepaald materiaal. Het is geen tekencursus. Zoals Femke zegt: ‘Er is zoveel materiaal en ik weet ook niet alles’. Je gaat gewoon lekker spelen en experimenten, zodat je ontdekt welk materiaal jouw voorkeur heeft. Word jij bijvoorbeeld heel blij van aquarel, dan zijn er vervolgens genoeg online tutorials waar je specifiek meer over aquarel kunt leren.

Feedback

Femke is echt een mentor en geen juf ;-) Wil je graag op elke illustratie die je maakt feedback wat goed en slecht is? Dan is dit niet een cursus voor jou. Het gaat er juist om dat je zelf inzicht ontwikkelt in hoe je jouw illustraties kan verbeteren.

Ze zegt dus niet snel: ‘Dat is niet goed aan jouw tekening’ en al helemaal niet ‘Dat is niet mooi’. Want wat mooi is, is lekker subjectief. Wat ze wel zegt? ‘Er mag meer gevoel in’ of ‘Daar mag je meer lef in het contrast brengen’ of ‘Kies voor een spannendere compositie’.


Ik merkte dat Femke bij mij héél goed doorzag welke stappen ik wel of niet zette. Had ik braaf zitten werken met een eindresultaat in mijn hoofd? Dat had ze direct door helaas ;-) Had ik juist de stappen van het creatieve proces gevolgd, dan zag ze dat ook in het eindresultaat. Ze wist wanneer ik in mijn valkuilen stapte en pushte mij op de juiste manier.


Alles online: is dat geen nadeel?

Toen ik de Expeditie volgde, zaten er nog aantal offline meetings bij. Tegenwoordig is de hele opleiding online. Hoewel die offline bijeenkomsten gezellig waren, zat de meerwaarde voor mij vooral in de persoonlijke feedback die we kregen tijdens Zoom-meetings die er in blok 2 aan toegevoegd werden. Leuk detail: dit was nog pre-corona en voor de meesten van ons de eerste kennismaking met Zoom.

Was het leuk om mijn mede-cursisten ook offline te ontmoeten en elkaars werk in het echt te zien? Zeker! Maar als je dit graag wilt, kun je het prima zelf organiseren met andere deelnemers.

Doordat de opleiding online is, leer je juist ook iets wat voor een zelfstandig illustrator heel waardevol is. Zelf een haalbare planning bepalen én discipline ontwikkelen om aan het werk te gaan. Ook als je geen zin of geen inspiratie hebt.


Kortom: raad ik de Illustratie Expeditie aan?

YES! Het heeft mij echt geholpen om flinke stappen te maken. Om beter inzicht te krijgen in het proces en wat werkt voor mij. En vooral: om mijn eigen stijl verder te ontwikkelen. Met een ervaren mentor die meekijkt, advies geeft en op de goeie momenten een zetje uit je veilige modus ;-).


Ben ik er al helemaal? Nee zeker niet, ik denk dat je eigen stijl ontwikkelen een langer proces is. De Illustratie Expeditie heeft het proces versneld en een hele fijne basis gegeven van waaruit ik nog steeds verder werk. Ook fijn daarbij: zolang de Expeditie bestaat, kun je de lessen terugkijken!


Zitten er ook nadelen aan de Illustratie Expeditie?

Ik denk dat de prijs van de opleiding de grootste drempel voor de meeste niet-deelnemers is. De opleiding kost zo'n 1.900 á 3.900 euro (afhankelijk van welke versie je kiest en wanneer je je inschrijft – hoe eerder, hoe lager de prijs!). Dat is gewoon veel geld. Het is wel aftrekbaar als opleidingskosten bij de belasting (en de btw ook als je ondernemer bent) én je kan een deel vergoed krijgen via de subsidie Werktuig PPO. Maar nog steeds: een flinke investering.


De vraag is dan vooral: is dat het waard? Mijn antwoord daarop: ik heb er geen seconde spijt van gehad! Ik vond de Illustratie Expeditie echt een cadeau aan mezelf én een goeie investering als illustrator. Het heeft me veel inzichten opgeleverd en vooral: een gigantisch goeie stok achter de deur om hier elke week doelbewust mee aan de slag te gaan.

Is deze opleiding iets voor jou?

Droom je er stiekem van om illustrator te worden, maar begin je pas net tekenen? Dan is het nog te vroeg voor deze opleiding. Ga eerst lekker veel tekenen en leuke cursussen volgen. Zoals mijn Illustratieve workshops, de Sketch Journaling course die ik samen met Anne geef of met online tutorials via Skillshare.

Ben je al een tijdje bezig met tekenen, maar ben je nog zoekend naar je eigen stijl? Wil je echt serieuze stappen maken? Ben je bereid de investering én het wekelijkse commitment hierin te maken? Dan zeg ik: go for it!


1.074 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven